Východ Slovenska zasiahlo pomerne silné zemetrasenie. Otrasy cítili v niekoľkých mestách

Obrázok WhatsApp 2023-10-09 o 21.00.06_137b3a33 Foto: internet

AKTUALIZOVANÉ Oblasť východného Slovenska v pondelok krátko po 20:20 zasiahlo relatívne silné zemetrasenie. Podľa aktualizovaných dát malo silu 4,9 lokálneho magnitúda. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR s odvolaním sa na Oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

Podľa informácií sa epicentrum nachádzalo v katastri obce Ďapalovce v Okrese Vranov nad Topľou. Otrasy zaznamenali aj v Košiciach, Prešove, Humennom, Trebišove, Bardejove, Snine, Svidníku, Sobranciach a mnohých ďalších lokalitách.

Zemetrasenie sa podľa štátnych úradov odohralo v hĺbke 17,8 kilometra. Jeho dosah cítili aj v susedných štátoch: na Ukrajine, v Poľsku a Maďarsku.

Podľa dát, na ktoré sa odvoláva web iMeteo.sk, ľudia cítili zemetrasenie v okruhu 200 kilometrov od epicentra a mohlo ho na vlastnej koži zaregistrovať až 6 miliónov obyvateľov nachádzajúcich sa v štyroch spomenutých štátoch.

„Aktuálne zemetrasenie ku ktorému došlo je jedno z najsilnejších v novodobej histórii Slovenska,“ napísal portál iMeteo.sk.

Svedkyňa: Myslela som si, že padá bytovka

„Zľakla som sa, myslela som, že nám padá bytovka. Dokonca sa sám zapol digestor,“ povedala Petronela z Košíc.

,,Sedel som doma na gauči a zrazu sa začalo všetko triasť. Porcelán v skrinke cinkal o seba, triasli sa steny a hýbal sa podo mnou aj gauč. Trvalo to maximálne 5 sekúnd,” skonštatoval Marek z Humenného.

„Zemetrasenie na Domaši utrhlo loď Bohemia zo suchého doku z kolajníc priamo do Domaše. Na miesto smerujú hasiči. Loď voľne plavá po Domaši. Nové info budeme zverejňovať priebežne,“ informovala na sociálnej sieti stránka Domaša City Dobrá. 

Podľa lekárky z interného oddelenia nemocnice v Humennom na oddelení zavládla totálna panika a pacienti dostávajú lieky na upokojenie.

Na základe nepotvrdených správ by mohli oblasť zasiahnuť aj ďalšie otrasy a obyvatelia by mali tomu prispôsobiť svoje správanie a podľa možností sa zdržovať na prízemí príbytkov.

Následky zemetrasenia vo Vranove nad Topľou

Odborníci presnú hodnotu zatiaľ určiť nevedia

Zemetrasenie potvrdil vedúci aj oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay. „Môžem potvrdiť, že išlo o seizmický jav na východe Slovenska. Presnú magnitúdu a lokalizáciu však momentálne neviem potvrdiť,“ uviedol Csicsay.

Ako sme už napísali, Európske-stredomorské seizmologické centrum na svojom webe informuje, že epicentrum malo byť zhruba v okolí 18 kilometrov od Humenného a dosiahnutá malá byť magnitúda 5.

„Ja tipujem, že bude menšia, lebo to je automatická lokalizácia. Presnejšia bude tá ručná. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi. Takže na naše pomery je to silné,“ povedal pre TASR Csiscay s tým, že takéto zemetrasenie môže spôsobiť škody.

Foto: seismology.sk

Rekord z dávnej minulosti

Doposiaľ najsilnejším zemetrasením na území dnešného Slovenska je zemetrasenie v Komárne v roku 1763 o sile s magnitúdou 6.3, pripomína iMeteo.sk.

V dôsledku zemetrasenia bolo 279 domov úplne zničených a 353 domov sa čiastočne zrútilo. Ďalších 213 domov potrebovalo nákladné opravy a 219 domov potrebovalo opravy s menšími nákladmi.


Ďalšie články