Vlastné bývanie sa vzdialilo najmä jednej skupine žiadateľov. Odborníci radia, aké majú možnosti

Zvýšenie úrokových sadzieb na hypotékach sa stalo jednou z obľúbených predvolebných tém. Hovorilo sa predovšetkým o existujúcich hypotékach, ktorých sa do konca roka 2025 bude týkať výrazný skok v úrokovej sadzbe. No problémy majú aj tí, ktorí po svojom bývaní ešte len túžia. Dostupnosť hypoték a schopnosť ich splácania zisťoval prieskum spoločnosti Kruk.

pexels-mikhail-nilov-7731330 (1) Foto: Pexels.com

Vyplynulo z neho, že pre takmer pätinu mladých ľudí vo veku 25 až 34 rokov je úver na vlastné bývanie nedostupný. A dôvodom je práve vysoký úrok. Im sa dvere k vlastnému bývaniu prakticky zatvorili. A keďže vízia, že by sadzby mali klesnúť, je nateraz ešte veľmi vzdialená, Štandard sa opýtal odborníkov, aké majú títo žiadatelia možnosti a čo by im pomohlo na ceste k získaniu nehnuteľností.

„Aktuálne na Slovensku sme síce vo fáze poklesu cien bytov a domov, avšak úrokové sadzby ešte neklesajú a približne ďalších 12 mesiacov pravdepodobne ani nebudú,“ potvrdzuje pre Štandard analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.