VIDEO: Vytvoriť počítačovú hru je náročné, tvrdí mladý vývojár z Turca. Jeho Sv. Martin vyzerá úžasne

MARTIN – Tomáš Králik sa aj s kolegami dlhodobo venuje vývoju hry Sv. Martin. Lásku k virtuálnemu prostrediu objavil už ako tínedžer, teraz sa v spolupráci s menším herným štúdiom snažia vytvoriť autentický zážitok pre všetkých obyvateľov Martina.

primátor (4) Mladý vývojár hier z Turca a jeho projekt. Foto: archív T. Králik, BlindRabbit

„Virtuálne svety vo videohrách ma odmalička veľmi zaujímali a s tým aké sú programy na ich tvorbu v dnešnej dobe dostupné a pokročilé, som si ich chcel vyskúšať sám. Zamyslel som sa, čo by ma na týchto programoch bavilo najviac tvoriť a najzaujímavejšie mi prišlo skúsiť si vytvoriť vlastný panelák,“ povedal pre Žilinský Štandard Tomáš Králik.

Cesta ku kompletnej hre je náročná. Tomáš sa o celom procese učil sám metódou pokus-omyl. „Neskôr som narazil na možnosť stiahnutia satelitných dát vo forme 3D terénu, pôdorysov budov ciest a chodníkov. Tie som hneď skúsil vložiť do svojho projektu a fungovalo to. To ma priviedlo k myšlienke skúsiť vytvoriť nahrubo celý Martin,“ objasnil.

Tomášov projekt nie je jediný, ktorý má na obrazovky počítačov priniesť slovenské prostredie. Hra Vivat Slovakia je videohra s otvoreným svetom Bratislavy počas divokých 90. rokov. Do tejto hry pridali vývojári aj profesionálny slovenský dabing nahovorený známymi hercami. Hra Sv. Martin sa však údajne vyvíja nezávisle od tohto titulu.

„Projekt Vivat Slovakia sledujem a teším sa na vydanie, no pri tvorbe môjho projektu som sa ním nijako neinšpiroval. Môj projekt zo začiatku nikdy nemal byť plnohodnotná hra a slúžil len pre mňa ako zábavná forma učenia sa v Unreal Engine,“ opísal svoje začiatky Tomáš. Približuje nám, že Unreal Engine je mechanika, prostredníctvom ktorej sa dajú pripravovať hry.

Zaujímalo nás, aké náročné je pripraviť hru. „Vytvoriť hru je podľa mňa jedna z najnáročnejších činností, do ktorých sa človek môže pustiť, a ľudí, ktorí tento proces zvládnu absolvovať úspešne a do konca, veľmi obdivujem. Na projekte som do konca roka 2022 pracoval sám. Najväčšia výzva vtedy bola určite nájsť cestu k tomu, ako tento koncept veľkej otvorenej hry čo najefektívnejšie orezať do zvládnuteľných rozmerov, zachovať v ňom to, čo ľud najviac zaujalo a hlavne vytvoriť niečo ucelené a hodnotné. Od začiatku roka 2023 na hre pracujem už ako člen tímu začínajúceho herného štúdia zo Žiliny – GetBid Games. Spolu s pridanou pracovnou silou verím, že túto víziu príbehovej hry dokážeme naplniť,“ povedal s odhodlaním.

Hra z Martina pre hráčov však ešte zďaleka nie je dostupná. Podľa Tomášových slov je v štádiu programovania herných mechaník. Hru zároveň testujú, aby odhalili všetky potencionálne chyby. „Kým sa však dokončí, ponúkli sme hráčom aspoň malý kúsok z našej mapy do hry Fortnite. Už teraz si teda môžete v našej mape zabojovať,“ dodal na záver.