New York Times: Aké tajomstvá vedel Hamas o izraelskej armáde

Israeli soldiers during searches of burned homes in Kfar Azza, a village just across the border from Gaza that was attacked by Palestinian gunmen, in Israel, Tuesday, Oct. 10, 2023. (Sergey Ponomarev/The New York Times) Izraelskí vojaci zbierajú telá civilistov, ktorých v sobotu zabili militanti Hamasu v dedine Kfar Aza. Foto: Sergey Ponomarev pre New York Times

Ozbrojenci Hamasu vtrhli do Izraela počas vysoko organizovanej a dôkladne naplánovanej operácie, ktorá dokazuje, že hlboko chápu slabiny Izraela. Reportáž New York Times prináša exkluzívne informácie o priebehu útokov.

Desať ozbrojencov z Gazy presne vedelo, ako nájsť izraelské spravodajské centrum – a ako sa doň dostať.

Po prekročení hranice s Izraelom sa vydali na východ na piatich motocykloch, pričom na každom vozidle boli dvaja ozbrojenci, ktorí strieľali na prechádzajúce civilné autá.

Po šestnástich kilometroch odbočili z cesty do lesného porastu a zosadli pred neobsluhovanou bránou vojenskej základne. Zábranu odpálili malou výbušnou náložou, vošli do základňe a zastavili sa, aby si urobili skupinové selfie. Potom zastrelili neozbrojeného izraelského vojaka oblečeného v tričku.

Na chvíľu sa zdalo, že útočníci nevedia, kam ďalej. Potom jeden z nich niečo vytiahol z vrecka: farebnú mapu základne.

Keď sa zorientovali, našli odomknuté dvere do opevnenej budovy. Vošli dovnútra, do miestnosti plnej počítačov – vojenského spravodajského centra. Pod posteľou v miestnosti našli dvoch vojakov, ktorí sa tam ukrývali.

Ozbrojenci ich oboch zastrelili.

Túto sekvenciu zachytila kamera umiestnená na hlave strelca, ktorý bol neskôr zabitý. Denník New York Times si zábery prezrel, potom si udalosti overil rozhovormi s izraelskými predstaviteľmi a skontroloval aj videozáznam útoku z izraelskej armády.

Záber z videa, ktoré natočil veliteľ Hamasu, ktorý bol v sobotu zabitý. Ozbrojenci sú videní vo vnútri izraelského spravodajského centra.

Poskytuje mrazivé podrobnosti o tom, ako sa militantnému hnutiu Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, minulú sobotu podarilo prekvapiť a prekabátiť najsilnejšiu armádu na Blízkom východe – vtrhlo cez hranice, obsadilo viac ako 30 štvorcových kilometrov, zajalo viac ako 150 rukojemníkov a zabilo viac ako 1 300 ľudí v deň, ktorý bol pre Izrael najviac smrtiaci v jeho 75-ročnej histórii.

Veliteľ Hamasu si prezerá mapu základne, ktorá zahŕňa spravodajské centrum.

S dôkladným plánovaním a mimoriadnou informovanosťou o tajomstvách a slabinách Izraela Hamas a jeho spojenci krátko po svitaní prekonali celú dĺžku izraelského frontu s Gazou a šokovali národ, ktorý dlho považoval prevahu svojej armády za samozrejmosť.

Hamas pomocou dronov zničil kľúčové pozorovacie a komunikačné veže pozdĺž hranice s Gazou, čím vytvorili rozsiahle slepé miesta pre izraelskú armádu. Pomocou výbušnín a traktorov urobilo hnutie Hamas medzery v hraničných zátarasách, čím umožnilo v prvej vlne preniknúť 200 útočníkom a neskôr v ten deň ďalším 1 800 útočníkom, tvrdia oficiálni predstavitelia. Útočníci na motocykloch a v nákladných autách vtrhli do Izraela, prepadli najmenej osem vojenských základní a viedli teroristické útoky proti civilistom vo viac ako 15 dedinách a mestách.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami