Z varovania prezidentky kričí pokrytectvo

Čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pri zostavovaní vlády sledujeme zvláštny úkaz. Ešte pred zoznamom nových ministrov tu máme čierne zoznamy. Opozícia, médiá a progresívni aktivisti sa hrajú na lovcov démonov a zverejňujú zakázané mená. Ukazujú prstom, kto nesmie byť vo vláde. Túto čudnú hru odštartovala prezidentka.

Zuzana Čaputová pred týždňom v televízii Markíza varovala, že môže blokovať niektoré návrhy na ministrov. Konkrétne: ak by prišiel návrh na vymenovanie ministra vnútra, ktorý by bol trestne stíhaný, mala by s tým problém. Zrejme narážala na ľudí ako Tibor Gašpar.

Bol to výborný príklad. Gašpar je stíhaný za zneužívanie moci, má blízke väzby na stíhaných oligarchov (bödörovcov) a jeho prípadný rozbeh na ministra vnútra by mal byť neprijateľný. Aj za cenu konfliktu prezidentky s ústavou a víťazom volieb. To sedí.

Na dvihnutom prste prezidentky však nesedia dve iné, podstatnejšie veci.

Po prvé, dobrý príklad s prísnymi pravidlami (a Gašparom) si prezidentka pokazila v júli. Ukázala, že jej politika je pokrytecká. A skrivená dvojakým metrom.

V júli prezidentka vyprevadila z vlády ministra vnútra Šimka. Dôvod: ministrovi sa nepáčilo, že do vedenia inšpekcie nastupuje trestne stíhaný Pavol Ďurka. Prezidentka s premiérom ministra vnútra vykopli z vlády. Aby stíhaní čurillovci hladko obsadili vedenie inšpekcie (ktorá ich stíha).

Odvtedy krásne pravidlá a príklady tohto druhu, ktoré zrazu spomína prezidentka, akosi krívajú.

Po druhé, predbežné výhrady prezidentky k zloženiu vlády sú sporné aj ústavne. Slovensko je štát s parlamentnou demokraciou. Kto vyhrá voľby a získa parlamentu väčšinu, ten vládne. A za vládnutie sa zodpovedá parlamentu. Nie prezidentke.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami