VIDEO: V Kľačne slávili hody, ktoré sa len tak nevidia. Každý si tu prišiel na svoje

KĽAČNO – Na zelenej lúke pri kostole Sv. Mikuláša odštartoval sobotný program gajdlanskými hodovými trhmi a vystúpením speváckej vykrojovanej skupiny Neutrataler.

gajdlanske hody 1200 x 633 Spolok žien „babinec" pripravil pre návštevníkov Gajdlanských hodov tradičné zemiakové jedlo – zemiakovú babu. Foto: Stanislav Vavro

Podľa informácií na webovej stránke obce sa v Gajdli začali sláviť hody na pamiatku vysvätenia kostola (16. októbra na Sv. Galla), čo sa spájalo aj s poďakovaním za úrodu. Omšu slúžili priamo na poli.

„Hody boli obnovené vďaka iniciatíve členov miestneho Spolku karpatských Nemcov pod názvom Gajdlanské hody podľa starého práva, ktoré sa konali v miestnom kultúrnom dome,“ vysvetlil starosta obce Jozef Ďuriš.

Ďalej uviedol, že v roku 2013 pri príležitosti 600. výročia prvej písomnej zmienky o obci, zaradili do programu novinku – Gajdlanské slivkové trhy. Spoločenské organizácie pôsobiace v obci sa podujali na prípravu špecialít zo sliviek alebo s ich využitím.

Videoreportáž z gajdlanských hodov v Kľačne. Zdroj: Stanislav Vavro

„Mali byť spomienkou na vychýrené slivky, ktoré tunajší obyvatelia predávali až v Budapešti a vo Viedni. Podujatie tak zarezonovalo medzi obyvateľmi, že si vyžiadali jeho pokračovanie a je tomu tak až dodnes,“ spresnil starosta.

Gajdlanské hodové trhy

Pravú trhovú atmosféru pomohli vytvoriť výrobky a práce remeselníkov, ktorí návštevníkom trhov ponúkali výrobky z včelieho vosku, včelí med, pletené košíky a iné výrobky z prútia, ako aj textilné výrobky – vankúše, deky, tašky, háčkované a paličkované dečky, drevené hračky aj vyrezávané umelecké diela či obrázky v drevených rámoch.

„Dnes sme pre hodovníkov pripravili aj tradičnú zabíjačkovú kašu. Je to staré archaické jedlo, ktoré obľubovali naši starí rodičia. Špecialitu vyrobenú podľa domácej receptúry podávame s čerstvým kváskovým chlebom, zaváranými uhorkami a feferónkami, aby si každý fajnšmeker prišiel na svoje,“ informovala členka speváckej skupiny Neutrataler pri miestnom Spolku karpatských Nemcov Margot Kobzová.

Sortiment hodových špecialít obohatili zemiakové placky, dubákovica, zabíjačková kapustnica, či držkovica od dvorných kuchárov.

Svoje pekárske zručnosti predviedli aj šikovné gazdinky a spoločnými silami napiekli štrúdle, rezy, vanilkové rožky, venčeky, prevrátený jablčník či fornetky, ktoré svojou vôňou prilákali nejedného zvedavca.

Opäť sa ukázalo, že domáce destiláty majú v Hornonitrí silnú tradíciu. V súťaži o najlepšiu domácu pálenku zvíťazil Alfréd Greschnner, ktorý stavil na raritu a napálil vzácnu a liečivú drienkovicu.

„Nechávam si ju však len pre vlastnú potrebu. Vzácna je tým, že z malého množstva plodov sa vypáli malé množstvo alkoholu. Zo 150 litrov kvasu som napálil iba 9 litrov,“ objasnil Greschnner.

„Vyhodnotili sme aj súťaž o atypický plod a najväčšiu tekvicu,“ dodal starosta.

Gajdlanské hody bez piesní a hudby by neboli tými pravými. Piesne zazneli v podaní spevokolov Nezábudky a Neutrataler, talentovaná Elka Ťažiarová potešila hrou na harmonike a Radka Križanová zaspievala v sprievode klaviristu Zdenka Huszárika.

Hudobný program vyvrcholil vystúpením ABBA Show, ktorá predviedla skutočný hudobný zážitok spájajúci známe hlasy a originálne kostýmy. Počas ich vystúpenia si návštevníci mohli zatancovať na všetky piesne, ktoré obsadzovali popredné miesta svetových hitparád.

Dvojdňové hodové slávnosti ukončila hodová veselica.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok