Pavol Miller: Židia nenastavujú druhé líce

02_Miller_MZ Pavol Miller. Predseda Židovskej náboženskej obce v Bratislave. Foto: Matúš Zajac

Rozhovor s Pavlom Millerom, ktorý je predsedom Židovskej náboženskej obce v Bratislave, o tom, ako rozdielne reagovali slovenskí politici so židovským pôvodom na dianie v Izraeli, v čom vidí problém progresívcov a ako sa vyrovnáva s obavou, že odveta Izraela môže byť krutá.

S Pavlom Millerom sme robili rozhovor pred zhruba dvomi mesiacmi, keď sa stal predsedom Židovskej náboženskej obce v Bratislave. Tento rozhovor vyvolal značnú pozornosť, položili sme mu preto pár otázok aj teraz, po útokoch Hamasu a krátko pred začiatkom vojny v Gaze. Pavol Miller reaguje na reakcie na Slovensku, obavy z vojny aj omyly progresívcov.

V Izraeli sa blíži vojna, ako sa tamojšie dianie dotýka slovenských židov na Slovensku?

Dotýka sa nás to, a veľmi. Sme s Izraelom prepojení rodinne, emočne, tradíciou. Členovia židovských komunít prežívajú obrovskú úzkosť a strach o spolubratov a spolusestry v Izraeli. A ako to už u nás býva, sú veľmi kritickí a pozorne sledujú, ako bude Izrael postupovať ďalej, ako zabezpečí, aby obetí na oboch stranách bolo čo najmenej.

Máme za sebou víkend, keď najmä Arabi vo viacerých krajinách sveta protestovali proti Izraelu. U nás sa nedialo nič. Máme tu tak málo Arabov, sú umiernení alebo je tam iný faktor?

Je to hlavne tým, že u nás nie je silná moslimská menšina. Moslimovia, ktorí sa na Slovensku udomácnili alebo narodili reflektujú prostredie, v ktorom žijú. To znamená, že sa nemajú ako radikalizovať. A to, čo si myslia a hovoria o tomto masakri medzi sebou, netuším.

Vrátim sa ešte k minulému týždňu. Zaujímavé bolo, akú kritiku vyvolalo stanovisko poslanca Tomáša Valáška zo strany Progresívne Slovensko medzi slovenskými židmi. Najostrejšie sa ozvala myslím Vera Wisterová, bolo to také ostré, že to zaujímalo aj bulvár. Keďže Michal Šimečka, predseda strany PS, je po mame tiež židovského pôvodu, čo na tieto výmeny názorov a progresívne postoje hovorí židovská komunita na Slovensku?

Naši slovenskí politici nevedia, čo sa v Izraeli naozaj deje. Jedna vec je mudrovať a dávať politicky korektné vyhlásenia, druhá poznať históriu a realitu. Obávam sa, že informácie čerpajú a agendu preberajú z pro-palestínskych organizácií, ktoré pôsobia pri Európskom parlamente a ktoré hovoria nezmysly o tom, že Izrael je rasistická krajina. Dokonca prirovnávajú Izrael k režimu apartheidu. Nemusím hádam pripomínať, že Izrael je jediná demokratická krajina na Strednom východe.

Ja sa ale pýtam na niečo iné, kde sú všetky tie organizácie za práva a ochranu žien, kde sú všetky organizácie ochraňujúce životy detí a starých ľudí, všetky tie ľudsko-právne organizácie? Kde sú panie poslankyne našich strán, ktoré podporujú rovnosť príležitostí či všetky tie nové liberálne agendy?  Nevidia alebo nechcú vidieť, ako barbarsky najskôr znásilnili a potom zavraždili mladé dievčatá, koľko zabili detí, ako odvliekali deti v klietkach od ich rodičov, vyvraždili celé rodiny, uniesli dokonca aj tých, čo prežili holokaust. Celá situácia je strašná, ale ešte strašnejšie je, že sa naši politici nevedia jednoznačne postaviť na stranu dobra, ale vajatajú, sú nejednoznační, politicky korektní a podobne.

Mimochodom, liberálmi vysmievaná Anna Záborská, ktorá je po otcovi tiež židovského pôvodu, na brutalitu Hamasu reagovala, dôrazne ho odmietla. Vrátim sa ale k progresívcom, zareagoval nejako priamo – listom alebo inak – na túto kritiku Tomáš Valášek, ktorý ju svojim vyhlásením vyvolal? 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami