VIDEO: Pravidelní darcovia krvi zachraňujú životy, hodnota ich činu sa nedá ničím vyvážiť

PRAVOTICE – Už po desiaty raz pripravili miestni aktivisti spolu s Národnou transfúznou službou Trenčín hromadný odber krvi v kultúrnom dome v Pravoticiach.

1200x633 kvapka krvi Pravidelní darcovia krvi zachraňujú ľudské životy. Foto: Stanislav Vavro

Stanovište mobilnej odbernej jednotky krvi tu rozložili krátko po siedmej ráno a následne sa začal proces odberu.

„Na odber krvi prišlo dovedna 38 darcov a za desať rokov sme ich v kronike zaznamenali vyše dvesto,“ uviedla počas rozhovoru pre Trenčiansky Štandard zakladateľka projektu Daniela Škarbová.

Videoreportáž: Pravotická kvapka krvi. Zdroj: Stanislav Vavro

Dodala, že darcovia si museli, ako obvykle, chvíľku počkať v rade. „Darcovia prešli štandardným procesom – vyplnením dotazníka, evidenciou, zhodnotením, či sú spôsobilí na odber, určením krvnej skupiny po odobratí vzorky a napokon odberom krvi,“ spresnila aktivistka.

„Odovzdávať krv sem chodia naši športovci, mládež, spoluobčania, ale aj darcovia z okolitých obcí a dokonca aj z Bánoviec nad Bebravou, zrejme preto, že je to pre nich blízko,“ uviedla starostka obce Viera Graňáčková.

„Odber krvi je pre mňa prevencia zdravia a v druhom rade je to pre mňa dobrý pocit pomôcť tým, ktorí ju potrebujú,“ povedala darkyňa krvi Lenka Šinská z Pravotíc.

„Pre darcov sme pripravili občerstvenie, čím sme sa chceli symbolicky poďakovať za ochotu darovať svoju krv pre zdravie iných. Aj za naše Pravotice vyslovujeme úprimné poďakovanie organizátorom a aj darcom,“ dodala na záver Škarbová.

Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom – jednotka odobratej krvi sa spracováva na tri súčasti: koncentrát červených krviniek, krvných doštičiek a čerstvo zmrazená plazma. Krv sa denne využíva na záchranu životov pri úrazoch a operáciách, pri transplantácii orgánov a v neposlednom rade slúži onkologickým pacientom, ktorých z roka na rok pribúda, uviedla lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave na svojom webe.

Krv sa denne využíva na záchranu životov pri úrazoch a operáciách, pri transplantácii orgánov a v neposlednom rade slúži onkologickým pacientom. Foto: Stanislav Vavro

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok