Dokumentárna dráma Hranica: Na jednej strane stoja ozbrojenci, na druhej ľudia na úteku. A hľadia si do očí

Migrácia je jeden z najväčších svetových problémov. Už dnes je jasné, že stojíme iba na jej začiatku. Vojny a klimatické zmeny  rinútia k opusteniu svojej krajiny stámilióny ľudí. Mnohí z nich pôjdu do Európy.

Film Hranica získal na 80. ročníku medzinárodného festivalu kinematografie v Benátkach Zvláštnu cenu poroty. Ocenenie patrí k najprestížnejším na svete. Zdroj: reprofoto YouTube Film Hranica získal na 80. ročníku medzinárodného festivalu kinematografie v Benátkach Zvláštnu cenu poroty. Ocenenie patrí k najprestížnejším na svete. Zdroj: reprofoto YouTube

Sýrska rodina cestuje za príbuzným do Švédska a učiteľka z Afganistanu má ako cieľovú krajinu Poľsko. Prídu do Bieloruska. Tamojší prezident sa zdá veľkorysý a umožňuje tranzit cez svoju krajinu. Výsledok tejto cesty je tragédia. Na bielorusko-poľskej hranici uviazli tisíce utečencov. Pohraničníci ich ženú z jednej krajiny do druhej a zasa späť. Nechce ich ani Poľsko, ani Bielorusko. Stali sa hybridnou zbraňou a politickým nástrojom.

Agnieszka Hollandová o týchto udalostiach nakrútila film. Scenár vznikal rýchlo, často kopíruje osudy konkrétnych ľudí a svojím spracovaním pripomína dokudrámu. Nejde len o čiernobiele snímanie, ale celkové úsilie o čo najväčšiu autenticitu. Výsledok je mrazivý.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.