V Bratislave pribúda otrávených detí. Neriešený problém voľne dostupných drog eskaluje

V našej metropole pribúda detí, ktoré sa otrávili látkou s podobnými účinkami ako marihuana. Dostupná je bez overenia veku a akejkoľvek ďalšej kontroly. Vyriešiť to môžu noví členovia parlamentu.

WhatsApp Image 2023-10-25 at 15.44.25 Ilustračný obrázok. Foto: Pexels

Lekári v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave v poslednej dobe riešili niekoľko prípadov akútneho prejavu toxického účinku návykových látok u detí. Štyria pacienti priznali požitie látky HHC. Tá má podobné účinky ako u nás nelegálna marihuana.

Psychiatrička Terézia Rosenbergerová upozorňuje, že táto látka je chemicky upravovaná a jej reálne účinky a pôsobenie na duševné zdravie človeka nie sú z dlhodobého hľadiska dostatočne prebádané.

Od marihuany sa však líši v tom, že ju možno verejne kúpiť vo viacerých obchodných centrách na Slovensku.

Konkrétne v takzvaných greenpointoch, teda automatoch len s týmto sortimentom. Ponuka je široká: vysušené šišky rastliny, pripravené jointy či vape perá. Niektoré automaty poskytujú svoje produkty bez overenia veku. Štandard sa tomu venoval v samostatnom článku.

Hoci sa téma už štvrťroka mediálne pretriasa, k náprave veci nedošlo. Niektorí psychiatri preto zastávajú názor, že čím viac sa o téme píše, tým viac to deti motivuje vyskúšať túto drogu.

Látku ťažko zistiť otestovaním

Faktom je, že otrávených detí pribúda. Tento týždeň museli jedno z nich v Bratislave dokonca hospitalizovať. U zvyšných ošetrených detí prítomnosť HHC lekári nevedeli jednoznačne potvrdiť.

„Po nadobudnutí vedomia nevedeli udať presné, respektíve ani približné zloženie požitých látok, pretože požili alebo vypili látky v kombinácii. Domnievame sa, že požitie HHC je pre jeho dostupnosť veľmi časté, mnohé z detí nevyhľadajú lekársku pomoc a v mnohých prípadoch osoby v okolí týchto detí nerozlíšia toxický účinok tejto látky,“ približuje primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner.

Hospitalizovaných pacientov po požití HHC môže byť podľa neho viac. „Látku nevieme zatiaľ explicitne dokázať laboratórnymi prístrojmi vzhľadom na blízku príbuznosť s THC. Niekedy môže vychádzať takzvaná falošná pozitivita pre THC. Pracujeme však na tom, aby sme túto látku vedeli dokázať,“ dodáva.

Informácie o požití v súčasnosti možno získať len od pacientov, respektíve osôb prítomných pri udalosti.

Problémy spôsobuje najmä deťom, dospelí sú odolnejší

Viacerí psychiatri a psychológovia potvrdzujú, že dospelí ľudia nemávajú po požití tejto látky žiadnu zlú reakciu. Dôsledky na detský organizmus môžu byť podľa Rosenbergerovej závažné pre nezrelosť detského organizmu.

Zdravotný stav dieťaťa po požití HHC závisí od dávky, respektíve od prípadnej kombinácie s inými látkami, ako lieky, alkohol či drogy. „Hoci riziko toxického účinku, ktorý by bezprostredne ohrozoval život dieťaťa, nie je veľké, riziko sekundárneho poškodenia pádom, nekontrolovaným správaním alebo navodením poruchy vedomia je veľmi veľké,“ dopĺňa hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Lekár zdôrazňuje, že deti do NÚDCH často prichádzajú s poruchou vedomia, v bezvedomí či výrazne podchladené. „Ešte predtým, ako sa dostanú do bezvedomia, je tu veľké riziko nechceného sebapoškodenia, dieťa môže zakopnúť, spadnúť pod dopravný prostriedok alebo z výšky a vážne sa zraniť alebo v bezvedomí vdýchnuť do dýchacích ciest žalúdočný obsah a udusiť sa,“ ozrejmuje Brenner.

Lekári apelujú na rodičov, aby svoje deti o rizikovosti daných látok poučili.

Vyriešiť to musí nový parlament

Výrobky s obsahom tejto látky sú totiž voľne dostupné v automatoch a prístupné akýmkoľvek užívateľom.

HHC nie je v súčasnosti v zozname omamných a psychotropných látok, jeho predaj tak nie je nelegálny. Ministerstvo zdravotníctva v auguste avizovalo, že HHC sa do zoznamu pravdepodobne zaradí. To si však vyžaduje zmenu zákona, čo je legislatívne náročný proces, na ktorý sa zákonodarcovia z minulého volebného obdobia nezmohli.

Nové zloženie parlamentu preto prichádza práve včas.

Odborníci však upozorňujú, že ani keď Národná rada SR schváli túto zmenu, nevyrieši to situáciu. Výrobcovia psychotropných látok sú vždy popredu, ako metódy na ich odhalenie a zákaz. 

„Zákon o omamných a psychotropných látkach je zlý už len preto, že má formu zákona. Sú krajiny, ktoré na urýchlenie procesu užívajú vyhlášku. Tá je použiteľná skôr,“ domnieva sa Rosenbergerová. Vydať ju totiž môže ministerstvo zdravotníctva.

„S novou vládou budeme rokovať o tom, aby sa pozmenené chemické látky mohli zakázať formou vyhlášky,“ naznačil aj Komisár pre deti Jozef Mikloško.