UPJŠ má nového rektora

KOŠICE – Významná udalosť sa uskutočnila v utorok na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Univerzitná akademická obec UPJŠ, najvyšší funkcionári slovenských univerzít a mnohí ďalší pozvaní hostia sa zišli v košickom Dome umenia na inaugurácii nového rektora UPJŠ Daniela Pellu, ktorý vo funkcii vystriedal Pavla Sováka a stal sa v poradí už 12 rektorom tejto univerzity.

DSC_5109 Nový rektor UPJŠ v Košiciach Daniel Pella

Daniela Pellu zvolili Akademický senát a Správna rada UPJŠ 20. apríla 2023 tajným hlasovaním za kandidáta na rektora UPJŠ v Košiciach. Prezidentka Zuzana Čaputová ho na základe rozhodnutia senátu a rady 13. júna 2023 vymenovala za rektora UPJŠ v Košiciach na štvorročné funkčné obdobie s účinnosťou od 22. augusta 2023.

„Sľubujem na svoju česť, že povinnosti rektora Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach budem vykonávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a vynaložím všetky sily v prospech našej univerzity v duchu všeľudských zásad etiky, humanizmu a demokracie,“ rektor Pella slávnostne predniesol svoj sľub počas inauguračného aktu za prítomnosti predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, námestníčky primátora mesta Košice Lucie Gurbáľovej, bývalých rektorov UPJŠ Slavka Chalupku, Vladimíra Babčáka, Ladislava Mirossaya a Pavla Sováka, predsedu Správnej rady UPJŠ v Košiciach Tomáša Illeša a ďalších členov Správnej rady UPJŠ, riaditeľov košických zdravotníckych zariadení, členov vedeckej rady univerzity a fakúlt, členov akademického senátu univerzity a fakultných senátov, riaditeľov pracovísk UPJŠ, jej zamestnancov, pedagógov, študentov a ďalších vzácnych hostí. Následne predsedníčka Akademického senátu UPJŠ v Košiciach Jana Kaťuchová odovzdala rektorovi insígnie univerzity – rektorskú reťaz a žezlo.

V úvode svojho slávnostného príhovoru sa rektor poďakoval za prejavenú dôveru vo voľbách kandidátov na rektora. „Ak človek nemá zdravie, akoby stratil všetko.  A čo ak je nezdravá spoločnosť? Kto iný by mal urobiť viac pre jej zdravie, ak nie univerzity, ktoré sú nositeľom vzdelanosti? Naša univerzita predstavuje unikátnu kombináciu fakúlt, ktoré sú pripravené ponúknuť to najkvalitnejšie vzdelanie a tým pomôcť prinavrátiť zdravie do všetkých oblastí života spoločnosti. Viera vo výsledky vedy a výskumu si vyžaduje v prvom rade vzdelanie populácie, tam je základ jej zdravia,“ zdôraznil vo svojom inauguračnom prejave. 

Rektor univerzity vymenoval na základe prerokovania v Akademickom senáte UPJŠ v Košiciach, ktoré sa uskutočnilo 21. septembra 2023, členov vedenia UPJŠ: Moniku Halánovú, prorektorku pre akademické kvalifikácie a doktorandské štúdium, ktorá bola zároveň poverená zastupovaním rektora v čase jeho neprítomnosti, Ľudmilu Elbert, prorektorku pre pregraduálne a celoživotné vzdelávanie, Pavla Jarčušku, prorektora pre strategický rozvoj a investície, Renátu Oriňakovú, prorektorku pre vedu, výskum a agendu projektov, Silviu Ručinskú, prorektorku pre internacionalizáciu, Slávku Tomaščíkovú, prorektorku pre medzinárodné vzťahy. Rektor nových členov vedenia počas inauguračného aktu slávnostne dekoroval a odovzdal im prorektorské insígnie.

Nový rektor UPJŠ považuje za najdôležitejšiu úlohu nového vedenia univerzity čo najskôr a čo najširšie implementovať do života študentov univerzity inovatívne metódy výučby. „Naši študenti, ako budúcnosť každej krajiny, túto investíciu určite veľmi ocenia a odmenia nás zvyšovaním úrovne vzdelania v celej spoločnosti. Len tak je možné dosiahnuť vysoko postavené ciele, ktoré sme mali možnosť nedávno predstaviť návšteve pracovnej skupiny Slovenskej akreditačnej agentúry. Som presvedčený, že UPJŠ v Košiciach má výborných učiteľov, kvalitných zamestnancov a že rastie aj túžba našich študentov po inovatívnom vzdelávaní. Túžba po vytváraní lepších podmienok nielen pre štúdium, ale aj pre život. Ubytovaním počnúc, kultúrou, umením a športom končiac. Práve mladá, vzdelaná generácia je jedinou garanciou pozitívnych trendov v spoločnosti. Našou úlohou je vytvoriť pre ňu podmienky plne porovnateľné s tými najlepšími. Verím, že úspešným zavŕšením akreditačného procesu sa u nás nič nekončí, ale práve naopak, len začína,“ vraví Daniel Pella, ktorý povedie univerzitu s 7 539 študentmi a 1 804 zamestnancami.

Foto: UPJŠ v Košiciach