Titulok Hrdinovia či vrahovia dodnes dobre predáva. Slovo „vrahovia" tam nemá čo robiť, myslí si Tomáš Mašín

Tomáš Mašín vyštudoval výtvarné umenie, venoval sa reklame a tvorbe videoklipov. Ako režisér debutoval filmom Tri sezóny v pekle. Režíroval televízny seriál Ochranca, ktorý vysielala RTVS. Je vzdialený príbuzný rodiny Mašínovcov, o ktorej nakrútil film Bratia. Ten práve prichádza do našich kín.

Tomáš Mašín. Zdroj: archív Tomáš Mašín. Zdroj: archív

Mníchovská dohoda, rok 1948, rok 1968. Tieto historické udalosti majú jedno spoločné – udiali sa pokojne. Za čo sú podľa vás Česi a Slováci ochotní bojovať? 

To je otázka, ktorá si vyžaduje dlhšiu diskusiu. Myslím, že oba národy by za svoju slobodu bojovali a boli na to pripravené. Problém bol vo vedení štátu v tom konkrétnom historickom období, pretože vedenie nebolo ochotné urobiť toto rozhodnutie. Báli sa, čo sa stane, mali strach zo zodpovednosti. Napríklad v čase Mníchova (rok 1938) sme mali  veľkú a dobre vyzbrojenú armádu. Chvíľu to vyzeralo, že sa brániť budeme, ale Beneš to napokon odvolal. Bol to zbabelec neschopný vydať rozkaz k vojne. Mentalitu národa však takéto chvíle ovplyvnia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.