Zažije Izrael svoj Vietnam? Osudnými sa mu môžu stať katakomby Hamasu

Izraelská armáda týždeň po spustení pozemnej operácie dorazila k mestu Gaza. Odteraz bude mieriť na neviditeľné terče, ktoré sa v najnevhodnejšej chvíli vynoria z podzemia, vypália salvu a opäť zmiznú. Na tento systém boja sa Hamas pripravuje roky a vo svojom podzemnom labyrinte zhromaždil muníciu, zbrane, potraviny aj vodu. Vstúpiť doň znamená pre cudzinca smrť.

Islamic Jihad Al-Quds Movement Inside Gaza Tunnels Príslušník hnutia Islamský džihád v tuneloch v Gaze. Foto: Profimedia.sk

Izraelská armáda vo štvrtok večer oznámila, že obkľúčila mesto Gaza, metropolu palestínskeho pásma Gazy a centrum aktivít militantnej organizácie Hamas. Hovorca armády Daniel Hagari zároveň vyhlásil, že o prímerí sa v súčasnosti vôbec neuvažuje.

Ozbrojené krídlo Hamasu reagovalo na to vyhlásením, že „Gaza bude pre Izrael historickým prekliatím“ a jeho vojaci ju opustia „v čiernych vreciach“.

Paralela s americkou vojnou vo Vietname

Podľa viacerých analytikov môže vojna o mesto Gaza prevýšiť aj negatívne skúsenosti americkej armády, ktorá v Iraku a Sýrii musela bojovať dlhé mesiace od domu k domu. „Boj izraelskej armády bude ťažší a dlhší ako druhá bitka o Fallúdžu a násilnejší ako ofenzíva v Mosule,“ predpokladá pre Foreign policy Joe Buciino, plukovník americkej armády vo výslužbe, ktorý bol v minulosti nasadený na Blízkom východe.

Americkí vojaci sa totiž v dotknutých misiách nestretli s rozsiahlym labyrintom tunelov, aký je v Gaze. Preto podľa Buccina môžeme paralelu pre tento druh boja nájsť vo vietnamskej vojne. Práve dômyselne ukryté tunelové systémy Vietkongu v minulom storočí prispeli k drvivej porážke Američanov.

„Americká prevaha v bombardovacích lietadlách, delostrelectve, mínometoch a ďalších schopnostiach bola neúčinná v podzemných labyrintoch, ktoré umožňovali partizánskym jednotkám prepadnúť zmätené americké a juhovietnamské jednotky nad zemou a potom zmiznúť. Tunely, ktoré boli dômyselne ručne vybudované počas vojny v Indočíne koncom 40. rokov 20. storočia, slúžili ako obytné priestory, sklady zásob a operačné základne,“ vysvetľuje bývalý vojak.

Na boj v týchto stiesnených priestoroch nakoniec špeciálne vycvičili vojakov známych ako „tunelové krysy“, ktorých jedinú výzbroj tvorila pištoľ a baterka. Ani to však neviedlo k víťazstvu USA.

Pavúčia sieť

Tunely v Gaze sa strategicky a takticky podobajú tým vietnamským. Sú vystužené betónom a drevom, ich výstavbu financoval prevažne Irán.

Cez niektoré sa pašujú zbrane, iné slúžia Hamasu ako obchodné cesty, ktoré generujú príjmy z tovaru pašovaného cez hranicu Gazy s Egyptom. Pašerácke tunely sú na povrchu zamaskované, obsahujú šachtu s prepracovaným systémom rebríkov a vozíkov na lanovej kladke, niektoré majú aj elektrické osvetlenie.

V iných sú veliteľské a kontrolné centrá, muničné sklady a obytné priestory.

Nočnou morou židovského štátu sú však bojové tunely, ktoré militanti používajú na vniknutie do Izraela s cieľom umiestniť výbušniny pod izraelské pozície.

Izraelská armáda nepozná celkovú hĺbku a šírku podzemnej siete. Odhaduje však, že labyrint pod Gazou má okolo 480 kilometrov. Skutočné mesto pod mestom. O potenciálnom rozsahu siete svedčí aj to, že pred desiatimi rokmi Izrael odhalil tunel z Gazy do Izraela, ktorý bol dlhý takmer 2,5 kilometra, dvadsať metrov pod zemou a jeho vybudovanie si vyžiadalo osemsto ton betónu.

Že ide o hustú prepracovanú sieť chodieb, prezradila aj osemdesiatpäťročná Jocheved Lifšic, ktorú Hamas po tohtoročnom októbrovom útoku niekoľko týždňov držal v zajatí. „Nakoniec sme sa dostali do podzemia a dve alebo tri hodiny sme kráčali kilometre mokrými chodbami v pavučine tunelov,“ povedala rukojemníčka po prepustení.

Zmätok a paranoja medzi vojakmi

Izrael začal od roku 2014 monitorovať výstavbu tunelov v Gaze, aby tomu zabránil. Napriek kamerám na staveniskách a zložitému procesu schvaľovania tento systém zlyhal a stavebný materiál sa ďalej používal na tunely. Militanti využili aj tie časti zničených budov, ktoré padli za obeť izraelskému ostreľovaniu.

Analytici sa zhodujú, že pri akejkoľvek väčšej pozemnej invázii do mestských oblastí budú tieto „katakomby“ predstavovať značný problém. Hamas ich využije na obranu aj útok.

Rozsah tejto výzvy opísal v nedávnom článku uverejnenom na webovej stránke Inštitútu modernej vojny John Spencer, vedúci katedry Štúdií mestských bojov.

Spencer predpokladá, že Hamas umiestni do podzemného komplexu svoje veliteľstvo aj bojovníkov, zbrane, muníciu a zásoby ako vodu a potraviny. Opevnené chodby podľa neho umožnia militantom bezpečne a voľne sa presúvať medzi viacerými bojovými pozíciami, aj keby tam Izrael zhodil „tisíce kíl bômb“. Skrytými chodbami sa potom bojovníci Hamasu presunú na inú pozíciu, ak zistia, že sa chystá rozhodujúci útok alebo obkľúčenie. „Dôležité je, že Hamas vykopal veľkú časť svojich tunelov aj pod civilnými objektmi, ako sú školy, nemocnice a mešity v husto obývaných mestských oblastiach,“ vysvetľuje autor.

Z ofenzívneho hľadiska zas Hamas podľa neho vytvorí „malé skupiny lovcov a zabijakov, ktoré sa budú pohybovať v podzemí, vyskočia, zaútočia a rýchlo sa vrátia do tunela“. V radoch izraelských vojakov to môže spôsobiť zmätok a paranoju. Katakomby poslúžia aj na prepravu rakiet, ktoré potom militanti vystrelia zo skrytého miesta.

O nič lepšie podmienky nepredstavuje vnútro tohto „metra“. Priemerný tunel Hamasu je dva metre vysoký a meter široký, čo mimoriadne sťažuje vstup, pohyb a boj v nich. Keďže Izrael napreduje v odhaľovaní a ničení týchto chodieb, Hamas ich kope čoraz hlbšie. V roku 2020 Izrael našiel tunel, ktorý zostupoval 230 metrov pod povrch, čo bol doposiaľ najhlbší nájdený tunel.

„V niektorých prípadoch môže byť v tuneloch nemožné dýchať bez kyslíkových nádrží v závislosti od ich hĺbky a ventilácie vzduchu. Vojaci navyše nemusia vidieť. Väčšina vojenských okuliarov na nočné videnie sa spolieha na určité okolité svetlo a nemôže fungovať, ak ho vôkol vôbec niet. Akékoľvek vojenské navigačné a komunikačné zariadenie, ktoré sa spolieha na satelitné signály alebo signály na priamu viditeľnosť, nebude v podzemí fungovať. Zbraň vystrelená v kompaktných priestoroch tunelov, dokonca aj puška, môže vyvolať otrasový účinok, ktorý môže fyzicky poškodiť strelca. Jediný obranca môže udržať úzky tunel proti oveľa väčšej presile,“ vymenúva Spencer možné riziká pre izraelskú armádu.

Dezorientácia podľa neho môže vyradiť z činnosti aj tých najchladnokrvnejších veteránov nadzemných bojov. „Môžete stratiť pojem o čase. Môžete stratiť zmysel pre orientáciu. Môžete sa naozaj zblázniť,“ načrtol pre Forbes.

Ísť dovnútra by bola chyba, varujú izraelskí velitelia

Izraelská armáda nenecháva nič na náhodu a počas rokov vyvinula viacero elitných jednotiek (Samur, Sajfan či Jahalom) vrátane takých so psovodmi, ktorí sa špecializujú na nájdenie tunelov, získanie rukojemníkov, ich vyčistenie od cudzích jednotiek a následné zničenie. „Spolieham sa na vás, spolieha sa na vás ľud Izraela,“ povedal minulý týždeň špeciálnym komandám izraelský premiér.

Židovský štát má aj špeciálnu výbavu na podzemné boje. Napríklad jednotky na prieskum tunelov ich vyhľadávajú cez pozemné a vzdušné senzory, pozemný radar či vŕtacie zariadenia. Vo výbave majú aj vysielačky a navigačné technológie na prácu v podzemí, okuliare na nočné videnie, ktoré využívajú termálne a iné technológie na videnie v úplnej tme, a súbor diaľkovo alebo po drôte ovládaných lietajúcich alebo plaziacich sa robotov, ktoré sa môžu pozrieť do tunelov a zmapovať ich bez toho, aby riskovali životy vojakov.

Stratégiou Izraela však nie je bojovať vnútri, ale toto nevšedné „metro“ jednoducho zlikvidovať. S tým začal židovský štát 31. októbra a doposiaľ zničil vyše sto tunelov v pásme Gazy.

Jair Golan, bývalý zástupca náčelníka štábu izraelských ozbrojených síl, v rozhovore pre armádny rozhlas povedal, že izraelskí vojaci „za žiadnych okolností“ nesmú a nebudú vstupovať do tohto labyrintu. „Nemusíte ísť dnu. Bolo by veľkou chybou vstúpiť do tunelov, kde sa skrýva a čaká Hamas. Múdrosť je nájsť vchody a uzavrieť ich, alebo použiť dym, ktorý nepriateľa vydurí von alebo mu ublíži,“ povedal vojak.

Vylúčil aj možnosť, že by Hamas ostal na týchto pozíciách „navždy“: „Izraelská armáda má dnes kapacity na to, aby si s tunelmi účinne poradila. Má všetky vedomosti a prostriedky.“ Dodal, že od okamihu, keď jednotky nájdu vstupy do tunelov, stávajú sa pre nepriateľa smrtiacou pascou, pretože „plnú výhodu majú útočiace sily“.