Izraelská armáda môže penovými bombami upchávať podzemné tunely Hamasu v Gaze

Izraelská armáda môže upchávať podzemné tunely Hamasu špeciálnymi penovými bombami. Dokázala by tak významne zvýšiť efektivitu pozemnej ofenzívy v Gaze.

Snímka obrazovky 2023-11-03 134447 Foto: reprofoto X

Stovky kilometrov dlhé tunely Hamasu posiate pascami predstavujú rizikový faktor pre efektivitu izraelskej pozemnej ofenzívy. Izrael ich nazýva „metro v Gaze“. Podľa izraelského vojenského brigádneho generála Amira Aviviho tunely vedú do hĺbky 40-50 metrov. „Sú tam bunkre, veliteľstvá, sklady s viac ako tisíckou rakiet,“ vyhlásil.

Izrael voči týmto bunkrom plánuje nasadiť pestrý arzenál zbraní, ako sú vycvičené útočné psy, špeciálne drony či dokonca penové bomby.

Penové bomby disponujú vysokým potenciálom zamedziť náhlym palestínskym vpádom z tunelov do chrbta izraelských jednotiek. Sú to chemické bomby, ktoré neobsahujú žiadne výbušniny, ale vytvárajú prudké uvoľnenie peny, ktorá sa rýchlo rozpína a následne stvrdne. Používajú sa na utesnenie vchodov do tunelov, z ktorých môžu neočakávane vychádzať nepriateľskí bojovníci.

Špeciálne prístroje, ktoré sa nachádzajú v plastovej nádobe, majú kovovú priehradku oddeľujúcu dve kvapaliny. Po odstránení tejto bariéry sa zlúčeniny zmiešajú a vojak následne bombu umiestni.

Penová bomba má však aj riziká. Pri nesprávnej manipulácii už niekoľko izraelských vojakov osleplo.

(telegraph, wionews, x)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok