Čo sleduje patriarcha Kirill? A prečo došlo k zemetraseniu v ruskej pravoslávnej cirkvi, ktoré sa týka aj Putinovho spovedníka?

BISKUP TICHON Metropolita Tichon známy ako Putinov spovedník bol presunutý na Krym. Pobúrilo ho to a ostrým slovníkom protestoval. Foto: Profimedia.sk

Metropolita Tichon, známy ako Putinov spovedník, svoj presun na Krym prirovnáva k presunu do gulagu. Kirill však presunul aj ďalších vysokopostavených duchovných, ktorí ho mohli nahradiť. Píše profesor Vasil Lipitsky.

V Ruskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu sa odohrávajú udalosti tektonického rozsahu. Jedenásteho októbra jej najvyšší orgán (Synoda) presunul troch vysokých hierarchov do iných diecéz. Taká akcia je vo všeobecnosti zriedkavá a vzhľadom na osobnosti, ktoré zasiahla, ju možno nazvať senzačnou.

Príbeh prvý: správca 

Všetky personálne zmeny jednoznačne súvisia s nárokmi na trón patriarchu. To sa týka najmä metropolitu Dionýsija (Porubaja), správcu patriarchátu, ktorý bol odvolaný zo všetkých svojich moskovských postov a doslova poslaný na Sibír, do mesta Omsk.

Správca je kľúčovou pozíciou v štruktúre patriarchátu, možno ju prirovnať k postu predsedu vlády. Práve metropoliti, ktorí predtým zastávali túto funkciu, sa neskôr viackrát stali patriarchami. Dionýsij je populárny medzi duchovnými, a to je dobré zázemie pre ďalší kariérny rast, keď nadíde pravý čas. Ak sa pýtate, prečo prišlo k tejto zmene, odpoveď sa ponúka nasledovná: Je možné, že dal najavo svoje ambície na najvyššie cirkevné postavenie, čím nahneval súčasného patriarchu Kirilla.

Hoci bol Dionýsij pred rezignáciou stálym členom Synody, nebolo mu umožnené sa na októbrovom zasadnutí zúčastniť. Bol za tým príkaz patriarchu. Nedostal ani „vďaku za prácu, ktorú vydržal“ – tradičná formulácia pri presune hierarchov ruskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu. Patriarcha Kirill mu asi týmto spôsobom chcel ukázať, že ho nechce vidieť medzi uchádzačmi o cirkevný trón.

Príbeh druhý: spovedník

V poradí druhá zmena pôsobí ešte škandálnejšie. Pskovského metropolitu Tichona (Ševkunova) Synoda presunula na Krym. Ide pritom o kňaza považovaného za spovedníka Vladimíra Putina. Kremeľ tento status nikdy oficiálne nepotvrdil, no informáciu ani nepoprel. Časté verejné kontakty medzi prezidentom Putinom a Tichonom, ako aj jeho – na cirkevné pomery nezvyčajne rýchla kariéra – nepriamo, ale spoľahlivo naznačujú ich osobné prepojene.  

Situácia v Krymskej metropole, kam sa teraz Tichon chystá, je veľmi neistá. Jej zloženie sa za krátky čas dvakrát menilo, rozdelenie kompetencií s Ukrajinskou pravoslávnou cirkvou nie je vyriešené, medzi farskými duchovnými sú vraj rozšírené proukrajinské nálady. Nehovoriac o tom, že bezpečnosť a tamojší život sú stále ohrozené vojnou a útokmi zo strany Ukrajincov. Nie je to v žiadnom prípade pokojné miesto.

Ak by ste predpokladali, že je za tým úmysel a Putin poslal svojho dôveryhodného kňaza do najťažšej oblasti, aby tam nastolil poriadok, tak sa mýlite.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami