Vyšetrovateľ čurillovcov bol pre zaujatosť vylúčený z ich trestnej veci. Kauza sa podľa zákona musí vrátiť na začiatok

Ján Čurilla. Foto: reprofoto Noviny.sk

Na Slovensku sa po voľbách začína nová etapa vojny v bezpečnostných zložkách. Trestné stíhanie takzvaných čurillovcov sa totiž po vylúčení vyšetrovateľa z ich trestnej veci musí vrátiť na začiatok. Aspoň to tvrdí ich advokát odkazujúci sa na znenie zákona. Oznámenie prichádza krátko po zvláštnom zásahu voči funkcionárovi policajnej inšpekcie Ladislavovi Kotekovi, ktorý sa v roku 2021 podieľal na domovej prehliadke nového šéfa inšpekcie Branislava Zuriana.

Vyšetrovanie čurillovcov viedol dva roky zaujatý vyšetrovateľ. Podľa ich advokáta Petra Kubinu a ním zverejneného dokumentu bol Michal Kulich v pondelok výlúčený jeho nadriadeným.

„Nadriadený vyšetrovateľa Kulicha rozhodol o jeho vylúčení z trestnej veci vyšetrovateľov a operatívcov NAKA pre jeho zaujatosť pre preukázaný priateľský vzťah k poškodenej strane a naopak, otvorene nepriateľský vzťah k jednému zo spoluobvinených. Toto rozhodnutie je právoplatné,“ uviedol v utorok ráno advokát čurillovcov Peter Kubina na svojom facebookovom profile.

V tejto trestnej veci ide o veľmi zásadný zvrat. Podľa zákona totiž žiadny úkon urobený vylúčenou osobou nemôže byť podkladom pre rozhodnutie v trestnom konaní.

Čo to znamená?

„To znamená, že všetky rozhodnutia vyšetrovateľa vydané v doterajšom priebehu konania – vrátane uznesnení o začatí trestného stíhania a uznesení o vznesení obvinenia – sú týmto nezákonné a musia byť v celom rozsahu zrušené,“ vysvetľuje Kubina.

Podľa všetkého by tak uznesenia o vznesení obvinenia Jánovi Čurillovi a jeho kolegom mali byť v celom rozsahu a bezodkladne zrušené. Prípad by sa tak po vyše dvoch rokoch vrátil na úplný začiatok.

Kubina na sociálnej sieti napísal, že návrh na zrušenie všetkých dotknutých uznesení vydaných zaujatým vyšetrovateľom už podali, a to v pondelok.

„Nerobím si však ilúzie. Predpokladám, že táto udalosť vyvolá na druhej strane sporu veľa prekvapenia a nepokoja. Preto očakávam, že sa budú snažiť to všetkými možnými spôsobmi zvrátiť. Ale my vždy myslíme aj niekoľko ťahov dopredu, takže vieme, že ak toto budú chcieť zvrátiť, bude to možné len za cenu veľmi závažného porušenia zákona…,“ pokračoval advokát.

Dôležitý kontext

Zvrat prichádza krátko po tom, ako sa šéfka vyšetrovacieho tímu Oblúk Diana Santusová stala funkcionárkou policajnej inšpekcie. Oblúk v minulosti stíhal práve čurillovcov. Post získala po tom, ako minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odstavil doterajšieho riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Juhása a nahradil ho Branislavom Zurianom. Aj za to chce šéfa rezortu vnútra opozícia odvolávať, len čo vláda získa v parlamente dôveru.

Santusová sa stala riaditeľkou odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii. Tento odbor sa zaoberá vyšetrovaním príslušníkov polície podozrivých z korupcie a závažnej trestnej činnosti.

Pripomeňme, že Santusová sa spomína v prepisoch legálne získaných odposluchov elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) združených okolo policajta Jána Čurillu. Publikované prepisy z leta 2021 obsahujú ostrú a miestami vulgárnu komunikáciu namierenú voči jej osobe.

V prepisoch sa aktéri okrem iného zhovárajú o odstavení Santusovej od práce, zapálení jej auta kanistrom, domovej prehliadke jej bytu, sledovaní jej osoby alebo o jej posadení do väzby.

Inšpekčný tím Oblúk zrušili vo februári roku 2022. Rozhodli o tom šéf polície Štefan Hamran a riaditeľ policajnej inšpekcie Robert Miko.

Tento tím bol zrušený z viacerých dôvodov. Ministerstvo vtedy uviedlo napríklad nemožnosť riadiť, organizovať či kontrolovať činnosť vedúceho tímu a jeho zástupcu zo strany nadriadených alebo nedostatok policajtov na dotknutých útvaroch, ktoré sú zároveň veľmi vyťažené.

Incident u funkcionára Koteka

Dôkazom štartu novej povolebnej etapy vojny v bezpečnostných zložkách je aj incident, pri ktorom funkcionára policajnej inšpekcie Ladislava Koteka v pondelok ráno zastavila iba niekoľko desiatok metrov od domu v obci Jabloňové policajná hliadka so zapnutými majákmi tak, že mu zablokovala cestu. Na mieste sa spolu s hliadkou nachádzal aj vyšetrovateľ a operatívny pracovník z policajnej inšpekcie. 

Kotekovi skupinka oznámila, že začínajú trestné stíhanie pre neoprávnené používanie motorového vozidla, za čo hrozí trest od jedného až do dvanásť rokov v závislosti od závažnosti.

„Práve Kotek sa ako operatívec policajnej inšpekcie podieľal v roku 2021 na prehliadke bytu Zuriana, ktorého vtedy obvinili pre podozrenie, že vyniesol utajovanú informáciu z polície. Pri zásahu Zurianovi vtedy vylomili aj dvere, čo bývalý minister vnútra Roman Mikulec (predtým OĽaNO, teraz Slovensko) po čase označil za zbytočné,“ pripomína Denník N.

Premiér Robert Fico už v januári tohto roka obviňoval Koteka, že aj s ostatnými kolegami kryl trestnú činnosť kajúcnikov a vyšetrovateľov okolo Čurillu. „Budú musieť prísť o výsluhové dôchodky,“ povedal po boku policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Podľa jeho mienky by mali byť dávno stíhaní a niektorí aj zavretí vo väzení.

Kotekova manželka Jarmila na margo situácie uviedla, že pociťuje veľkú krivdu a nespravodlivosť. „Celé leto nám rodinní známi posielali videá tlačových konferencií strany Smer, kde sa pán Fico vyhrážal manželovi, že ho vyzlečie z uniformy a pripraví o výsluhový dôchodok. Máme po voľbách a na realitu sme, zdá sa, neboli dostatočne pripravení,“ pokračovala Koteková.

Zásah skritizoval aj Kubina s tým, že ide „iba o demonštráciu sily a bezbrehé poníženie policajného dôstojníka po viac ako 23 rokoch služby pred jeho okolím tak, ako sa to deje aj iným ostatné dva týždne“.


Ďalšie články