Santusová, ktorá šéfovala vyšetrovaniu čurillovcov, sa vracia do policajnej inšpekcie

Bývalá šéfka vyšetrovacieho tímu Oblúk Diana Santusová sa stala funkcionárkou policajnej inšpekcie. Post získala po tom, ako minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odstavil doterajšieho riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Juhása, a nahradil ho Branislavom Zurianom.

Vypoèutie Branislava Zuriana ako kandidáta na funkciu riadite¾a Úradu inšpekènej služby na Výbore NR SR pre obranu a bezpeènos Matúš Šutaj Eštok a Branislav Zurian. Foto: Martin Baumann/TASR

Na policajnej inšpekcii sa dejú prudké personálne zmeny. Vláda najskôr minulý týždeň schválila nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra – Branislava Zuriana.

Hoci opozícia s touto voľbou nesúhlasila, do funkcie ho vládna koalícia menovala krátko po vypočúvaní na branno-bezpečnostnom parlamentnom výbore. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sa Zuriana zastával aj v nedeľnej diskusii O 5 minút 12 na RTVS. Označil ho ako „čestného policajta, ktorý zabezpečí spravodlivé vyšetrovanie káuz“.

Zároveň Denník N v pondelok informoval, že doterajšiemu šéfovi policajnej inšpekcie Petrovi Juhásovi v pondelok doručili personálny rozkaz, že už nie je vo funkcii. Minister vnútra ani jeho nástupca sa s ním nestretli.

Juhás už avizoval, že sa obráti na Úrad na ochranu oznamovateľov a overí si, či táto inštitúcia dala Šutajovi Eštokovi súhlas na jeho zosadenie. Juhás má totiž status chráneného oznamovateľa. To znamená, že ho nemožno prepustiť z polície bez súhlasu úradu. Ak ten nedal súhlas na jeho prepustenie, Juhás zváži ďalšie právne kroky.

Santusová opäť na scéne

Krátko po nástupe Zuriana sa do policajnej inšpekcie vracia Diana Santusová. Tá sa podľa informácií Denníka N stala riaditeľkou odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii.

Tento odbor sa zaoberá vyšetrovaním príslušníkov polície podozrivých z korupcie a závažnej trestnej činnosti.

Pred Santusovou viedol tento odbor Pavol Ďurka, niekdajší vyšetrovateľ NAKA a blízky spolupracovník Jána Čurillu.

Zapálenie auta, sledovanie, domová prehliadka

V tejto súvislosti treba spomenúť vyšetrovací tím Oblúk, ktorý pozostával jednak z vyšetrovateľov inšpekcie a taktiež z vyšetrovateľov NAKA. Na jeho čele v minulosti stála práve Diana Santusová.

Tá sa spomína v prepisoch legálne získaných odposluchov elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) združených okolo policajta Jána Čurillu. Reč je o skupine z tímu Očistec, ktorá je momentálne obvinená zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a ktorú preto minulý týždeň minister vnútra postavil mimo služby.

Publikované prepisy z leta 2021 obsahujú ostrú a miestami vulgárnu komunikáciu namierenú voči Santusovej. Práve tá totiž ich prácu spochybnila a tím Oblúk ich začal následne trestne stíhať.

V prepisoch sa aktéri zhovárajú o odstavení Santusovej od práce, zapálení jej auta kanistrom, domovej prehliadke jej bytu, sledovaní jej osoby alebo o jej posadení do väzby. Reč príde aj na ukradnutie vyšetrovacieho spisu z ÚIS, ktorý je namierený voči nim či na osobu ministra vnútra Romana Mikulca (nominant OĽaNO), ktorý bol v celej veci údajne zaangažovaný. „Úloha je spraviť Smer zločineckou skupinou, a tak úplne zničiť opozíciu,“ vraví jeden z vyšetrovateľov. Podľa ďalšieho z nich by sa mali riešiť konkrétne Robert Fico, Robert Kaliňák a Peter Pellegrini.

Po medializácii prepisov inšpekčný tím zrušil Oblúk vo februári roku 2022. Rozhodol o tom vtedajší dočasný policajný prezident Štefan Hamran a poverený šéf inšpekcie Robert Miko.


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok