Digitálne euro je na spadnutie. Čo má priniesť biznisu a jednotlivcom a ako má fungovať?

Čoraz digitalizovanejší svet si žiada aj rozšírenie nástrojov. Európa už digitálne euro predstavila a po ukončení výskumnej fázy sa začiatkom novembra celý proces preklopil do prípravnej. Tá potrvá dva roky. Ako má nová platobná metóda uľahčiť život ľuďom a čo sa od nej očakáva, priniesla podrobnejšie na svojom portáli Európska centrálna banka (ECB).

Snímka obrazovky 2023-11-13 213533 ECB. Ilustračné foto: Foto: TASR/AP

Už roky sledujeme aj v rámci slovenských obchodov, že čoraz viac ľudí na zaplatenie pri pokladni vytiahne skôr mobilný telefón alebo k terminálu rovno natiahnu ruku, na ktorej sa vynímajú hodinky. To, samozrejme, v praxi posúva hotovostné platby na vedľajšiu koľaj. Alternatívnym spôsobom platenia nesporne nahrala aj pandémia, keď spotrebiteľ takmer nemal na výber, a tak nakupoval online. V tomto svete však peňaženku nevytiahnete, jedine, ak z nej vylovíte platobnú kartu a údaje z nej vám umožnia nákup zaplatiť.

Je síce náročnejšie si to predstaviť, ale digitálne euro sa od toho klasického líši iba v tom, že je hotovosťou práve v tom digitalizovanom svete. „Spotrebiteľom by dávalo možnosť využívať peniaze centrálnej banky v digitálnom formáte ako doplnok bankoviek a mincí,“ vysvetľuje Európska centrálna banka.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.