Sila arabskej ulice dorazila aj do Európy

London, UK. 11th July, 2014. Around 600 pro-Palestine protesters stood on High Street Kensington in West London and chanted slogans including "From the river to the sea, Palestine will be free," and "Free, free Palestine." © Velar Grant/Alamy Live News Propalestínska demonštrácia v Londýne. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Arabská ulica je termín dobre známy geopolitickým mysliteľom. Označuje prejavy verejnej mienky na Blízkom východe. Upozorňuje sa tak na skutočnosť, že tamojšie vlády, aj keď z veľkej časti autokratické, sú nútené brať ohľad na názory svojich občanov. Tí síce neprejavujú svoju vôľu vo voľbách, ale občasnými protestmi a nepokojmi, ktorým autokrati potom musia vyhovieť, aby si udržali moc.

Tohtoročnou novinkou je, že sila arabskej ulice dorazila aj do Európy. Mestá s veľkou moslimskou menšinou, ako sú Berlín, Paríž alebo Londýn, zažili veľké demonštrácie proti izraelským operáciám v Pásme Gazy, ktoré sú odpoveďou na teroristické vyčíňanie Hamasu.

Majú teda európske metropoly problém s antisemitizmom? Hľadať odpoveď na túto otázku som sa vybral do hlavného mesta Veľkej Británie. Prvá moja zastávka viedla do anglického pabu. Ten mnou zvolený mal dve výhody. Po prvé bol z neho priamy výhľad na trasu propalestínskeho pochodu. Po druhé bol umiestnený na lodi kotviacej na Temži. Dúfal som, že ak by sa situácia na nábreží zvrtla, môžeme rýchlo odplávať do bezpečia.

Mnou sledovaná demonštrácia bola už druhou takou v Londýne. Tej prvej, konanej pred týždňom, sa zúčastnilo asi 100-tisíc ľudí a usporiadatelia ju plánovali prekonať, čo sa asi nepodarilo, menšia však nebola. Účastníci boli evidentne mixom moslimských obyvateľov Londýna a starých ľavičiarov, teda to, čo sa prezýva červeno-zelená aliancia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami