Šutaj Eštok sa ospravedlnil sudcovi, ktorý rozhodol o návrate Kišša. Vyhrážky o disciplinárnom stíhaní vraj neboli vecné

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sa ospravedlnil, že sa vyhrážal disciplinárnym stíhaním sudcovi, ktorý vrátil do funkcie policajného viceprezidenta Branka Kišša. Trvá však na tom, že sudca Michal Kubiš nemal právomoc o veci rozhodnúť a ministerstvo vnútra sa proti jeho rozhodnutiu odvolá.

šutaj eštok Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

Šutaj Eštok v utorok ráno na sociálnej sieti publikoval status, v ktorom sa ospravedlnil sudcovi Michalovi Kubišovi.

„Do úradu som nastúpil s presvedčením, že zákon a pravidlá musia platiť pre všetkých rovnako. A keď hovorím pre všetkých, tak v prvom rade aj pre mňa. Preto sa verejne ospravedlňujem sudcovi Michalovi Kubišovi za moje vyjadrenie, že by mu malo hroziť disciplinárne stíhanie za nezákonné rozhodnutie v prípade odvolaného viceprezidenta Policajného zboru,“ napísal minister.

Vraj ho mrzí, že sa nevyjadril v tejto kauze vecne a mohol sa tak dotknúť celého sudcovského stavu. „Nechcem byť ako bývalá ministerka spravodlivosti, alebo iní politici bývalej vládnej koalície, ktorí sa vyjadrovali nedôstojne na adresu viacerých sudcov,“ vyjadril sa.

Dodal, že jeho rezort trvá na tom, že Kubišovo rozhodnutie vrátiť Kišša do funkcie bolo nezákonné a rezort sa preto odvolá.

Je to hrubé zastrašovanie, zhodli sa Kubišovi sudcovskí kolegovia

Ospravedlnenie Šutaja Eštoka prichádza len pár hodín po tom, čo sa sudcu Michala Kubiša zastala sudcovská rada. „Vyjadrenia ministra vnútra pokladá sudcovská rada Mestského súdu Bratislava IV za hrubé zastrašovanie sudcu Michala Kubiša, ako aj ostatných sudcov Mestského súdu Bratislava IV,“ uvádza sa v pondelňajšom stanovisku sudcov.

„Je neprijateľné, aby predstaviteľ výkonnej moci a súčasne žalovanej strany hrozil sudcovi pre výkon jeho funkcie trestným alebo disciplinárnym konaním vrátane vyjadrenia, že podanie disciplinárneho návrhu už konzultoval s ministrom spravodlivosti,“ vyhlásili členovia rady.

Týmito vyjadreniami podľa nich predstaviteľ výkonnej moci neprípustne vyvíja tlak hrozbou trestného a disciplinárneho stíhania aj voči ďalším sudcom Mestského súdu Bratislava IV, ktorí o obdobných alebo iných návrhoch proti Ministerstvu vnútra SR budú rozhodovať v blízkej dobe.

Sudcovská rada zároveň vyzvala všetkých predstaviteľov výkonnej moci, aby sa zdržali vyjadrení, ktorými by zastrašovali sudcov a zasahovali do ich nezávislosti pre ich rozhodovaciu činnosť.

Proti vyjadreniam protestovala aj sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu. Ide podľa nej o zasahovanie do nezávislosti sudcov v súvislosti s ich rozhodovacou činnosťou, ktoré vysokou mierou oslabuje dôveru verejnosti v súdne rozhodnutia. Žiada vládu, aby jej predstavitelia dodržiavali základné princípy právneho štátu, rešpektovali výkon súdnej moci a správali sa k jej predstaviteľom s patričnou mierou slušnosti.

Združenie sudcov Slovenska pripomenulo, že pravidelne upozorňuje na to, že vyjadrenia politikov z celého spektra a iných vrcholných predstaviteľov verejnej moci dlhodobo prekračujú hranice prípustnej kritiky súdov a ich rozhodnutí. „Často majú charakter až osobných útokov voči sudcom pre ich rozhodovaciu činnosť, spojených s výzvami na vyvodenie ich trestnej, respektíve disciplinárnej zodpovednosti,“ doplnilo.

Vyzvalo zainteresované subjekty, aby sa zdržali konania, ktoré znižuje autoritu súdnictva a podkopáva dôveru verejnosti v neho. Volá po urýchlenom prijatí legislatívnych zmien, ktoré eliminujú možnosť zastrašovania sudcov ich trestným, prípadne disciplinárnym postihom za ich rozhodovanie.

O čo ide

Minister vnútra 27. októbra zrušil funkciu policajných viceprezidentov Policajného zboru. Tí boli blízkymi spolupracovníkmi bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana. Konkrétne išlo o Branka Kišša a Damiána Imreho, ktorých nový minister preložil na iné posty.

Kišš sa však obrátil na súd a vymohol si zmenu. Sudca Mestského súdu Bratislava IV vo štvrtok rozhodol, že Kišš sa má vrátiť do svojej predchádzajúcej funkcie.

Šutaj Eštok mal odvolanie Kišša vysvetľovať minulý piatok na ústavnoprávnom výbore, ale ten sa pre neúčasť koaličných poslancov neotvoril. Novinárom však povedal, že trvá na tom, že v prípade zrušenia funkcie policajného viceprezidenta Kišša nepochybil. Medzi policajtmi a ministerstvom je verejnoprávny vzťah, a nie pracovnoprávny, a preto súd nemal kompetenciu vo veci rozhodovať. O veci mal podľa neho rozhodnúť správny súd, a nie mestský.

Avizoval, že v prípade podá odvolanie na krajský súd, lebo Kubiš sa svojím rozhodnutím možno dopustil trestného činu. Ak sa podľa ministra ukáže, že sudca nemal v tomto prípade konať, je možné, že sa proti nemu bude viesť disciplinárne konanie. Podotkol, že sudca Michal Kubiš je spolužiakom Petra Kubinu, právneho zástupcu Kišša.

Sudca Kubiš vyhlásil, že s advokátom Kubinom len chodili na rovnakú Právnickú fakultu Univerzity Komenského, ale od ukončenia štúdia nie sú v kontakte, preto sa v prípade necíti „zaujatý“. Na margo možného disciplinárneho stíhania uviedol, že sa „doposiaľ s podobnými vyjadreniami v súvislosti so svojou niekoľkoročnou rozhodovacou činnosťou nikdy nestretol“.

Kišš sa do funkcie aj tak nevrátil

Branko Kišš sa po rozhodnutí súdu vrátil do funkcie prvého policajného viceprezidenta len formálne. V piatok ho nepustili ani do jeho kancelárie. Dočasný policajný prezident Rastislav Polakovič nevyhovel jeho návrhu, že ukončí rehabilitáciu a dovolenku, ktorú mu schválili na hraničnej polícii v Banskej Bystrici, kam Kišša odsunuli koncom októbra.

Kišš tak ostáva mimo práce, keďže oficiálne je na rehabilitácii a následne má schválenú dovolenku do 31. decembra. Stretnutie s Polakovičom vyhodnotil ako „korektné“. Dodal, že rozhodnutie sudcu Kubiša nespochybňuje a komu sa to nepozdáva, „môže podať odvolanie a rozhodne o tom nadriadený súd“.

(tasr, sita, est)