Šutaj Eštok spochybnil sudcu, ktorý rozhodol o návrate Kišša. Minister je hysterický babrák, treba ďalší výbor, reaguje opozícia

Bratislavský mestský súd nemal v prípade policajného viceprezidenta Branka Kišša kompetenciu konať, vyhlásil v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Rozhodovať mal podľa neho správny súd. Argumentuje tým, že vzťah príslušníka Policajného zboru s rezortom vnútra nie je pracovnoprávny, ale verejnoprávny. Voči rozhodnutiu sa odvolá. Naďalej je presvedčený, že konal zákonne.

Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

V piatok zasadol mimoriadny Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, na ktorom mal Šutaj Eštok zdôvodniť, na základe čoho postavil mimo služby šiestich policajtov NAKA združených okolo vyšetrovateľa Jána Čurillu. Policajti mali status chráneného oznamovateľa protispoločenskej činnosti, takže s ich prepustením z polície mal podľa správnosti súhlasiť Úrad pre ochranu oznamovateľov (ÚOO).

Minister vnútra sa ho však ÚOO na povolene nepýtal. Riaditeľka úradu Zuzana Dlugošová mu preto vo štvrtok vytkla, že o takzvaných čurillovcoch rozhodol na základe „vlastného úsudku“. Zo strany úradu preto hrozí rezortu vnútra pokuta do výšky 100-tisíc eur.

Okrem toho sa mal minister vyjadriť k rozhodnutiu mestského súdu, že pri viceprezidentovi Brankovi Kiššovi porušil zákon. Minister totiž 27. októbra zrušil funkciu policajných viceprezidentov Policajného zboru. Tí boli blízkymi spolupracovníkmi bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana. Konkrétne išlo o Branka Kišša a Damiána Imreho, ktorých nový minister preložil na iné posty.

Kišš sa však obrátil na súd a vymohol si zmenu. Sudca Mestského súdu Bratislava IV vo štvrtok rozhodol, že Kišš sa má vrátiť do svojej predchádzajúcej funkcie.

Výbor nebol uznášaniaschopný

Napokon však Šutaj Eštok pred poslancami nič nevysvetľoval. Výbor nebol v piatok dopoludnia uznášaniaschopný, lebo sa naň nedostavili koaliční poslanci. Rokovanie výboru zablokovali svojou neúčasťou Tibor Gašpar, Ján Mažgút a Lucia Plevíková zo Smeru, Richard Eliáš a Štefan Gašparovič z Hlasu a Roman Michelko z SNS. Minister vnútra však onedlho odpovedal pred zasadačkou na otázky novinárov.

„Keďže som pozvánku dostal, prišiel som, bol som pripravený. Nemyslím si, že ústavnoprávny výbor má v tomto smere nejakú kompetenciu, ale rešpektujem, že parlament je nadradený vláde a rešpektujem to, že by tu mala byť nejaká politická kultúra,“ povedal novinárom. Že sa výbor nekonal pre neprítomnosť koaličných poslancov, považuje za štandardný proces.

Trvá na tom, že v prípade zrušenia funkcie policajného viceprezidenta Kišša nepochybil. Minister tvrdí, že medzi policajtmi a ministerstvom je verejnoprávny vzťah, a nie pracovnoprávny, a preto súd nemal kompetenciu vo veci rozhodovať. O veci mal podľa neho rozhodnúť správny súd, a nie mestský.

Avizoval, že v prípade podá odvolanie na krajský súd. Ak sa ukáže, že sudca nemal v tomto prípade konať, je podľa ministra možné, že sa proti nemu bude viesť disciplinárne konanie. Podotkol, že sudca je spolužiakom Petra Kubinu, právneho zástupcu Kišša a čurillovcov.

V prípade postavenia čurillovcov mimo služby minister rešpektuje názor šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej, podľa ktorej sa mal minister pred rozhodnutím najprv obrátiť vzhľadom na ich status chráneného oznamovateľa na úrad. O téme majú diskutovať na budúcotýždňovom stretnutí. Šutaj Eštok vidí priestor na vylepšenie legislatívy, nie je podľa neho jednoznačná.

Kubina hovorí o hrubom vyhrážaní sa sudcom

Keďže ústavnoprávny výbor nebol v piatok pre neúčasť koaličných poslancov uznášaniaschopný, advokát obvinených vyšetrovateľov NAKA na ňom vystúpil iba v rámci neformálnej diskusie. Uviedol, že postavenie jeho klientov mimo služby sa zo strany ministra vnútra prezentuje ako niečo, čo sa povinne musí urobiť, keď je niekto obvinený, avšak to nie je pravda.

„O postavení mimo službu rozhoduje minister nielen na základe obvinenia, ale zároveň, či je tam aj vážny štátny záujem, ktorý by mohol byť poškodený tým, že zotrvajú v službe, prípadne, či by ich zotrvanie v službe mohlo sťažiť objasnenie skutku, z ktorého sú obvinení,“ zdôraznil.

Kubina poukázal na to, že dva roky aj niekoľko mesiacov boli títo vyšetrovatelia v službe napriek obvineniu. „Odvtedy nenastal žiadny aktualizačný moment, ktorý by si vyžadoval prehodnotenie toho záveru, že majú zostať v štátnej službe,“ povedal.

Kubina ďalej povedal, že vyjadrenia ministra vnútra považuje za hrubé vyhrážanie sa sudcom a sudcovský stav by mal byť ten prvý, ktorý by sa mal ozvať. Advokát sa domnieva, že Šutaj Eštok vyslal odkaz sudcom Mestského súdu Bratislava IV., aby rozhodli podľa jeho očakávaní, a ak nie, pôjde po nich.

Peter Kubina. Foto: František Iván/TASR

Sudca, ktorý rozhodol o Kiššovi: Ovplyvňovanie vylučujem

Sudca Michal Kubiš, ktorý rozhodol, že Branko Kišš sa vráti do funkcie policajného viceprezidenta, odmieta zaujatosť. S advokátom Kubinom boli vraj len spolužiakmi na Právnickej fakulte Univerzity Komenského.

„S Petrom Kubinom som v tom čase okrem bežného študentského kontaktu nemal žiadny bližší vzťah, pričom od ukončenia štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2005 som s ním nebol v žiadnom kontakte,“ vyhlásil sudca s tým, že nevidel dôvod oznamovať svoju zaujatosť.

Kubiš v stanovisku povedal, že pri vydaní neodkladného opatrenia, podľa ktorého sa Kišš vracia do funkcie prvého viceprezidenta policajného zboru, sa zaoberal aj všetkými procesnoprávnymi otázkami a posúdil, že v prípade má rozhodovať Mestský súd Bratislava IV.

K tomu, že ho možno budú disciplinárne stíhať, sa odmietol vyjadriť. „Môžem len uviesť, že doposiaľ som sa s podobnými vyjadreniami v súvislosti s mojou niekoľkoročnou rozhodovacou činnosťou nikdy nestretol,“ podotkol Kubiš, ktorý je sudcom od roku 2013.

Kišš sa do funkcie aj tak nevráti

Branko Kišš sa v piatok síce vrátil do funkcie prvého policajného viceprezidenta, ale pracovať aj tak nebude a nepustili ho ani do jeho kancelárie. Dočasný policajný prezident Rastislav Polakovič nevyhovel jeho návrhu, že ukončí rehabilitáciu a dovolenku, ktorú mu schválili na hraničnej polícii v Banskej Bystrici, kam Kišša odsunuli koncom októbra.

Kišš tak ostáva mimo práce, keďže oficiálne je na rehabilitácii a následne má schválenú dovolenku do 31. decembra. Stretnutie s Polakovičom vyhodnotil ako „korektné“. Dodal, že rozhodnutie sudcu Kubiša nespochybňuje a komu sa to nepozdáva, „môže podať odvolanie a rozhodne o tom nadriadený súd“.

Branko Kišš. Foto: Martin Baumann/TASR

Dostál zvoláva ďalší výbor

Vzhľadom na to, že ústavnoprávny výbor nebol v piatok uznášaniaschopný, podal jeho podpredseda Ondrej Dostál (SaS) následne do podateľne návrh na zvolanie ďalšej schôdze tohto parlamentného výboru. Budú naň opäť pozvaní minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Zuzana Dlugošová a právny zástupca dotknutých vyšetrovateľov Peter Kubina.

„Nenecháme sa tak ľahko odbiť. Do siedmich dní bude musieť byť ústavnoprávny výbor s rovnakou témou a s rovnakými pozvanými hosťami zvolaný znova,“ uviedol poslanec pre médiá.

Ondrej Dostál. Foto: Jaroslav Novák/TASR

PS hovorí o arogancii moci vlády

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) v súvislosti s vyjadreniami ministra vnútra hovorí o arogancii moci vlády. Predseda PS Michal Šimečka označil vyjadrenia Šutaja Eštoka za škandalózne. „Sudcovi, ktorý včera rozhodol o jeho nezákonnom konaní voči čurillovcom, sa dnes vyhrážal disciplinárnym konaním,“ vyhlásil predseda PS v stanovisku.

Podľa Šimečku sa potvrdzuje, že ministra vnútra pri jeho krokoch ženie túžba po pomste. „Nemá problém porušovať aj zákon. Aj jeho dnešné vyjadrenia len podčiarkli, že naša iniciatíva na jeho odvolanie je absolútne na mieste,“ dodal.

Kolíková: Šutaj Eštok robí špinavú prácu pre Fica

Minister vnútra Šutaj Eštok robí špinavú prácu pre premiéra Roberta Fica. Uviedla to bývalá ministerka spravodlivosti, poslankyňa Mária Kolíková (SaS) po piatkovom zasadnutí ústavnoprávneho výboru s tým, že tu máme vojnu v polícii prostredníctvom ministra vnútra Šutaja Eštoka a tiež novú vojnu so sudcami.

Podľa Kolíkovej minister vnútra demonštratívne prevzal svoju moc a robí to spôsobom, ktorý je agresívny, arogantný a ktorým jasne dáva najavo, že nepohodlní policajti ani sudcovia u neho nemajú miesto. „Spôsob, akým realizuje svoju moc, je taký, že sa jasne verejne vyhráža, že použije všetko, čo vníma, že je dostupné a nebráni mu nič, nebránia mu ani zákony,“ vyhlásila exministerka spravodlivosti.

„To, čo je na celom poburujúce, je to, že je sám právnik a sám dobre vie, aké pravidlá platia aj pri interpretácii zákonov, a vie, že štátne orgány sú povinné spolupracovať. Ak je tu teda zrejmé, že tu boli oznamovatelia, ktorí sú chránení a má ich ako príslušníkov v rámci Policajného zboru a chce voči nim urobiť nejaký úkon, tak je na mieste, ak si aj myslí, že nepotrebuje súhlas od Úradu na ochranu oznamovateľov, aby to najprv konzultoval, lebo mohol predpokladať, s ohľadom na verejné diskusie k tejto téme, že môže tu byť nesúlad jeho názoru s názorom úradu,“ vysvetlila Kolíková.

Dodala, že ako sa však ukázalo, Úrad na ochranu oznamovateľov má iný názor na jeho postup. Ako Kolíková ďalej uviedla, Šutaj Eštok miesto toho, aby aktívne pristúpil k povinnosti spolupracovať, tak pokračuje ďalej v agresívnom spôsobe preberania moci.

„Pripomína mi to obdobie Harabina, ktorý robil kroky, ktorými šikanoval sudcov, ktorí neplnili jeho očakávania a boli pre neho nepohodlní. Toto presne robí minister vnútra Šutaj Eštok a robí to ako minister, ktorý ešte nedostal dôveru parlamentu,“ dodala Kolíková a uzavrela s tým, že tu je naozaj na mieste, aby Šutaj Eštok z pozície ministra vnútra odstúpil.

Minister vnútra je podľa Grendela hysterický babrák

Poslanec Národnej rady Gábor Grendel (Slovensko) nazval ministra vnútra Šutaja Eštoka hysterickým babrákom. O jeho hysterickosti podľa Grendela svedčia výroky a vyhrážky adresované sudcom. O jeho babráctve zasa neodkladné opatrenie bratislavského mestského súdu a jeho dnešná neúčasť (aj koaličných poslancov) na ústavnoprávnom výbore.

„Touto akože obštrukciou, ktorú vyskúšali s koaličnými členmi ústavnoprávneho výboru, v podstate nič nedosiahli, rokovanie tak či tak prebehlo, mali sme možnosť klásť otázky predsedníčke Úradu na ochranu oznamovateľov a právnemu zástupcovi. Jediné, o čo sa obral minister vnútra týmto postupom, bola možnosť verejne vysvetliť svoje konanie,“ uviedol Grendel pre médiá po rokovaní výboru.

(tasr, sita, est)