David Cameron politicky vstal z mŕtvych. Zrejme to neveští nič dobré

Politický zombie chodí po Londýne. David Cameron je späť. Bývalý britský premiér a strojca brexitového referenda sa vracia do frontovej politiky. Súčasný predseda vlády Rishi Sunak ho menoval ministrom zahraničia. Zalepil tým dieru vo vláde, ktorá vznikla vyhodením ministerky vnútra Suelly Bravermanovej a presunom doterajšieho šéfa diplomacie Jamesa Cleverlyho na jej miesto.

Novým britským ministrom zahranièných vecí bude expremiér Cameron David Cameron. Foto: TASR/AP

Vykopanie politickej mŕtvoly Sunakom sa medzi britskými komentátormi nestretlo s prílišným nadšením. Je to vnímané ako dôkaz, že Konzervatívna strana dospela do terminálnej fázy svojej choroby. V kombinácii s vyhodením Bravermanovej je to dokonca považované za úvodné dejstvo drámy, ktoré môže viesť až k rozpadu konzervatívcov.

Fantastické víťazstvo konzervatívcov v roku 2019 sa ukázalo otráveným kalichom. Toryovci vtedy „dobyli“ mnoho tradične labouristických okrskov na severe Anglicka. V niektorých ľavica vyhrávala nepretržite aj sto rokov a hovorilo sa im červený múr. Zároveň sa im podarilo obhájiť tradične pravicové okrsky na juhu Anglicka a na predmestiach Londýna, tie sa analogicky prezývajú modrý múr. V pravicovej Británii zavládlo nadšenie a analytici veštili konzervatívcom žiarivú budúcnosť. Špekulovalo sa, že labouristi sa vrátia do vlády najskôr za generáciu, ak vôbec. Teraz konzervatívci spejú k drvivej porážke a naopak sa špekuluje o ich vymretí.

Čo sa stalo v roku 2019

V roku 2019 sa spojila úplne nová voličská koalícia. Na jednej strane sociálne konzervatívni ekonomickí etatisti z tradične chudobnejšieho severu, na druhej sociálne liberálni zástancovia minimálneho štátu z bohatého juhu. Umožnili to výnimočné okolnosti vtedajších parlamentných volieb. Tie mali dve hlavné témy: brexit a Jeremyho Corbyna.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.