Veľké zelené napätie. Nemeckí voliči sa už prejedli kultúry otvorených hraníc

Nemecká strana Zelených, ktorá sa v roku 2021 dostala do vlády po šestnástich rokoch v opozícii, sa chystá na svoj každoročný stranícky zjazd, Parteitag. Bude sa konať v Karlsruhe, v meste, ktoré je pre povojnovú spolkovú republiku veľmi symbolické; tu totiž sídli nemecký ústavný súd, ktorý občas poriadne zamieša kartami.

Zelená spolková ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. FOTO TASR/DPA Zelená spolková ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/DPA

Naposledy tak urobil minulý týždeň, keď zakázal Scholzovej vláde previesť 60 miliárd eur z núdzového covidového fondu na ekologické projekty. Na rozdiel od covidu totiž nie je dekarbonizácia nepredvídateľná prírodná katastrofa a vzťahuje sa na ňu ústavná dlhová brzda.

Hlavnou témou, o ktorej sa nemeckí Zelení chystajú poriadne pohádať však nebude dekarbonizácia. Bude to imigrácia, hlavne tá, ktorá sa uskutočňuje „nadivoko“, pomocou pašeráckych člnov. Nemecko zase raz zisťuje, že jeho popularita v Afrike a Ázii neklesá.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.