A čo ak si KDH trúfne na odvážnejšiu opozičnú politiku a vystúpi z tieňa PS aj Matoviča?

333320230110_o5minut12_volby23_rtvs_21988923(1) Milan Majerský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Mohli by sme to nazvať aj pokus o mierny pokrok KDH v medziach opozičného zákona. Píše Marek Maďarič.

Predseda KDH Milan Majerský prekvapil politickou asertivitou. Dovolil si povedať, že je pripravený diskutovať s koalíciou o zmene volebného systému. Ako to vysvetlil? Pretože KDH má túto zmenu dlhodobo v programe. Takýto postup sa zdá byť logický a pochopiteľný. Nie však pre každého.

Zvyšok opozície sa na KDH oboril. Niekto až príslovečne hlúpo, ako Sulík, podľa ktorého „ak majú zákony schvaľované parlamentom platiť pre celé Slovensko, ľudia si majú voliť kandidátov do parlamentu z celého Slovenska“. Akoby viacej volebných obvodov znamenalo menej Slovenska. No dobre.

Ešte zlovestnejšie, priam dystopicky to vidí predseda PS Šimečka, ktorý zo snahy zaviesť osem volebných obvodov (to má KDH v programe), vyvodzuje hrozbu, že Fico sa zabetónuje pri moci po vzore Viktora Orbána. To, že Matovič v predchádzajúcom období zabetónoval jeden volebný obvod ústavnou väčšinou, to sa Šimečkovi asi javí ako definitívne víťazstvo demokracie.

Azda by sa predsedovi PS stačilo opýtať starších doma, ako slovenskí demokrati hodnotili zavedenie jedného volebného obvodu Vladimírom Mečiarom v roku 1998.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami