Ako Spojené štáty a Británia blokovali mier na Ukrajine. A dopracovali sa k fatálnej chybe

Snímka obrazovky 2023-11-20 o 18.56.54 Boris Johnson a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Nemci vypracovali podrobnú rekonštrukciu mierových rokovaní z marca a apríla 2022, ktoré mohli rýchlo ukončiť vojnu na Ukrajine. Predbežné dohody Ukrajiny a Ruska však zhodili zo stola Británia a Spojené štáty. Konflikt chceli vyriešiť vojensky – porážkou Ruska. Dnes sa ukazuje, že to bola chyba.

Analýzu o tom, ako Západ potopil mierové rokovania, vypracovali diplomat Michael von der Schulenburg, generál Harald Kujat a profesor politických vied Hajo Funke (jej obsah približujeme aj v samostatnom texte). Väčšina západných médií ju ignoruje, pretože ukazuje kritický pohľad na udalosti, o ktorých sa západným lídrom nechce hovoriť.

Dnes to znie paradoxne a ťažko uveriteľne, ale rokovania s Ruskom o rýchlom ukončení vojny inicioval ukrajinský prezident Zelenskyj. Vtedajšieho izraelského premiéra Bennetta už krátko po ruskej invázii požiadal, aby vystupoval ako sprostredkovateľ mierových rozhovorov.

Bennett súhlasil. Dňa 5. marca 2022, teda veľmi krátko po začiatku vojny, tajne vycestoval do Moskvy, aby zistil, či je Rusko ochotné hovoriť o prímerí a následne o mierových dohodách. Putin bol podľa Bennetta pripravený upustiť od hlavného deklarovaného cieľa – demilitarizovať Ukrajinu. Ukrajinský prezident Zelenskyj bol zas ochotný vzdať sa členstva Ukrajiny v NATO a pristúpiť na vojenskú neutralitu.

Mierová misia Izraela viedla k sľubným výsledkom. Vyjednávači Ukrajiny a Ruska sa v tom čase zhodli, že plány na rozširovanie NATO o Ukrajinu boli hlavnou príčinou vojny. Počiatok mali na bukureštskom samite NATO v roku 2008. Spojené štáty presadzovali pozvánku pre Ukrajinu, Nemecko a Francúzsko ju zablokovali. Z obáv, že táto politika by mohla zvýšiť riziko vojny v Európe. Spojené štáty však ďalej pokračovali v plánoch na rozširovanie Aliancie. Potvrdili to aj písomne v charte o bezpečnostnej spolupráci Spojených štátov a Ukrajiny z novembra 2021.

Záväzok o neutrálnom štatúte Ukrajiny mal príčinu konfliktu odstrániť.

Predbežné dohody Ukrajiny a Ruska rátali s trvalou vojenskou neutralitou Ukrajiny opretou o bezpečnostné záruky veľmocí a stiahnutím ruských síl na pozície spred vojny. Neutralitu Ukrajiny malo potvrdiť referendum. Štatút Krymu a Donbasu mal ostať dočasne otvorený ďalším rokovaniam medzi Ukrajinou a Ruskom.

Dodajme, že príčinou vojny neboli len plány na rozširovanie NATO o Ukrajinu, ale aj vnútorný konflikt na východe Ukrajiny (Donbas). Ukrajinská armáda sa od roku 2014 pokúšala vyriešiť konflikt so separatistami vojenskou silou. Vojna na Donbase v rokoch 2014 a 2015 viedla k tisíckam obetí z ruskojazyčného východu Ukrajiny.

Navyše, viac ako milión obyvateľov východnej Ukrajiny z ruskej a ruskojazyčnej menšiny ušlo do Ruska. Odvtedy bol Putin osem rokov pod tlakom domácich nacionalistov, aby proti vyháňaniu ruskej menšiny z Ukrajiny zakročil silou.

Autori analýzy tvrdia, že rokovania Ukrajiny a Ruska boli v marci 2022 na dobrej ceste k záväznej dohode a k rýchlemu ukončeniu vojny. Mierové riešenie podľa nich podporila väčšina medzinárodného spoločenstva, od Izraela cez Turecko a africké štáty až po Čínu a veľkú časť EÚ. A podporu mali aj v rámci Západu. Dohodu podporovali hlavne nemecký kancelár Scholz a francúzsky prezident Macron.

Návrh dohody bol spísaný na stretnutí zástupcov Ukrajiny a Ruska v Istanbule.

Zelenskyj podľa autorov analýzy „preukázal veľkú odvahu“, keď napriek odporu NATO verejne obhajoval dohody s Ruskom o rýchlom ukončení vojny (napríklad na stretnutí s ruskými novinármi).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami