Ukrajinský ostreľovač údajne zneškodnil ruského vojaka vzdialeného takmer štyri kilometre

Ukrajinský ostreľovač údajne zneškodnil ruského vojaka vzdialeného takmer štyri kilometre. Ak by sa informácia potvrdila, šlo by o nový absolútny svetový rekord.

Snímka obrazovky 2023-11-20 211044 Foto: reprofoto X

Video na sociálnej sieti X má zobrazovať troch okupačných vojakov a tiež výstrel ukrajinského ostreľovača, ktorý jedného z nich zasiahol zo vzdialenosti 3,8 kilometra.

Správu potvrdila americkému spravodajskému týždenníku Newsweek Bezpečnostná služby Ukrajiny (SBU), pre ktorú mal strelec pracovať. Napriek tomu Štandard upozorňuje, že nemá schopnosť efektívne overiť autenticitu informácie.

Puška v rukách snajpera údajne pochádzala od ukrajinského výrobcu MAYAK a so správnym strelivom dokáže vystreliť guľku až do vzdialenosti viac ako tri kilometre.

Dovtedajší najväčší rekord padol v roku 2017, keď kanadský ostreľovač špeciálnych síl zabil v Iraku ostreľovača na vzdialenosť 3 540 metrov. Pred tým bol držiteľom tohto titulu britský ostreľovač Craig Harrison, ktorý v roku 2009 zabil v Afganistane bojovníka Talibanu zo vzdialenosti 2 475 metrov.

(newsweek)