Katar: Rokovania o prepustení rukojemníkov sú v poslednej fáze

Rokovania o prepustení rukojemníkov, ktorých zajalo hnutie Hamas, sa dostali do "kritickej a poslednej fázy", uviedol v utorok Katar, ktorý je sprostredkovateľom týchto rokovaní. "Sme najbližšie k dosiahnutiu dohody, ako sme kedy boli. Sme veľmi optimistickí a plní nadeje, ale tiež si veľmi želáme, aby sa nám podarilo dosiahnuť humanitárne prímerie," uviedol hovorca katarského rezortu diplomacie.

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja už skôr vyhlásil, že jeho hnutie sa blíži k dohode o prímerí s Izraelom.

Katar pomáha so sprostredkovaním týchto rokovaní, ktorých cieľom je prepustenie niektorých z 240 zajatcov Hamasu výmenou za dočasné prímerie.

(tasr, afp, washington post)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac