Stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR zablokovala redaktorku Štandardu po tom, ako ich upozornila, že šíria hoax

298416360_1263772784450586_8251975953477482342_n Logo stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR. Foto: Facebook

Kontroverzná facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR zablokovala novinárku Štandardu Danu Vitálošovú. Stalo sa tak v nadväznosti na to, ako jej administrátorov v komentároch upozornila, že sa sami v minulosti dopustili šírenia dezinformácií.

Vitálošová svoj komentár umiestnila pod príspevok zo 6. novembra, v ktorom polícia varovala pred šírením falošných citátov známych osobností.

Kuriózne je, že Vitálošovej komentár obsahoval aj link na článok Štandardu, v ktorom sme začiatkom tohto roka upozornili, že stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR, zdieľala vymyslené citáty známej osobnosti, konkrétne sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Na prvý falošný citát Stalina Štandard upozornil 3. februára. „Myšlienky sú mocnejšie ako zbrane. Našim nepriateľom nedovolíme mať zbrane, prečo by sme im mali dovoliť mať myšlienky?“ povedal vraj diktátor podľa stránky polície.

Namiesto nápravy sa stránka za svoje zlyhanie vôbec neospravedlnila a príspevok zmenila v tichosti, teda bez toho, aby bolo nezainteresovanému človeku zrejmé, že bol dodatočne upravovaný. Zároveň vymazala všetky komentáre, v ktorých ju občania upozorňovali na omyl, a dodatočne obmedzila možnosť príspevok komentovať.

Neskôr, 13. februára, sme upozornili, že polícia na tejto platforme šírila aj ďalší falošný Stalinov citát. „Smrťou končí každý problém. Žiadny človek, žiadny problém,“ vraj podľa policajtov povedal Stalin na bližšie nešpecifikovanom mieste a v bližšie neurčenom čase.

Za komunikáciu stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR je zodpovedný Dávid Púchovský. Po nástupe novej vlády však v tejto úlohe končí. O uvoľnenie zo služobného pomeru požiadal ku koncu tohto mesiaca a zamieri na post asistenta poslanca za Progresívne Slovensko Jaroslava Spišiaka.

„Nebudem tolerovať, aby akýkoľvek úradník alebo policajt robil politiku, propagandu a kádroval ľudí. Polícia má, hoci aj na sociálnych sieťach, informovať o svojej práci, o prevencii, ochrane poriadku. Nemá vstupovať do politických polemík a už vôbec nemá bojovať proti ľuďom s iným názorom a zastrašovať ich, že budú monitorovaní a postihovaní. Toto sa musí zmeniť,“ povedal v rozhovore zo začiatku novembra minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.


Ďalšie články