Európske pohrávanie sa s Ukrajinou: Komisia presadzuje buď nebezpečné ilúzie, alebo pochybné záujmy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Kyjeve podporila členstvo Ukrajiny v EÚ, tamojších predstaviteľov uistila, že ich krajina je z viac ako deväťdesiatich percent pripravená na začatie prístupových rokovaní. Onedlho odporučila Európska komisia, aby Únia začala rokovať o vstupe s Ukrajinou, Moldavskom a Bosnou a Hercegovinou. Európski šéfovia vlád majú v decembri o odporúčaní rozhodnúť.

Ursula von der Leyenová Ursula von der Leyenová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ani jedna z troch uvedených krajín na prístupové rokovania pripravená nie je. Komisia svojím odporúčaním presadzuje buď nebezpečné ilúzie, alebo pochybné záujmy. Navyše sa pokúša o geopolitickú úlohu, ktorá jej podľa základných pravidiel európskej deľby moci nepatrí.

Odporúčania, ktoré dáva Európska komisia členským štátom pred, počas a po rokovaniach o vstupe, sa majú opierať o nestranné zhodnotenie pripravenosti na vstup. Podľa základnej inštitucionálnej logiky funguje Komisia v otázkach rozširovania ako expertný, byrokratický orgán. Monitoruje a rokuje, aby následne predkladala fakticky podložené podklady pre politické rozhodnutia predstaviteľom štátov, ktorí na rozdiel od nej majú priamu demokratickú legitimitu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami