Dráma plášťa a dýky vo svete umelej inteligencie

Sam Altman. Foto: TASR/AP Sam Altman. Foto: TASR/AP

Od novembra minulého roka, keď spoločnosť OpenAI spustila chatbota ChatGPT, vlna najväčšieho záujmu pominula. Až teraz prišla umelá inteligencia s novým kúskom, ktorý nikto nečakal – nevídanou firemnou drámou.

Niekoľko mesiacov po spustení prvého chatbota sa zdá, že diskusia o generatívnej umelej inteligencii pre laikov sa vyčerpala, akoby už bolo povedané všetko o potenciáli aj nebezpečenstvách tejto novej technológie. Napriek rôznym varovným otvoreným listom po svedectve novinára, ktorý na chatbote integrovanom do prehliadača Bing oživil „zlú“ formu ChatGPT známu ako Sidey, nedošlo k ďalšiemu odhaleniu existenčnej hrozby umelej inteligencie. Výskumníci a spoločnosti boli opatrní.

Vývoj pokračoval, ale v zákulisí. Firmy uvádzali na trh nové, výkonnejšie modely, ale nakoľko sú prevratné alebo nie, pochopili len odborníci. Tí sa delili na „ustráchancov“ a „akcelerátorov“.

Vývoj pokračoval vizualizačnými programami, ktorých prezentáciu však poznačilo, že priťahujú používateľov s vkusom formovaným obalmi metalových albumov a príbuzných žánrov. Existuje aj niekoľko prvých štúdií, ktoré sa snažia modelovať vplyv generatívnej umelej inteligencie na reálne pracovné situácie – zatiaľ s výsledkom, že AI vyrovnáva – teda viac zvyšuje výkon priemerných a podpriemerných ľudí než tých vynikajúcich. V zásade však laik môže predbežne konštatovať, že všetky nové komunikačné technológie najprv využili pornoherci a podvodníci a muselo sa chvíľu počkať, kým naplno využili svoj potenciál – a že s AI to nebude inak.

Až koncom minulého týždňa prišla nečakaná dráma na OpenAI, na ktorú budú dlho spomínať nielen fanúšikovia umelej inteligencie, ale aj fanúšikovia manažmentu, podnikových štruktúr a súvisiacich odvetví. Dráma takého kalibru, že sa nezdá absurdná ani myšlienka filmového spracovania v seriáli HBO.

Kto po kom išiel


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami