Ukrajina iniciovala vytvorenie monitorovacej skupiny zo strany EÚ na hraniciach s Poľskom

Ukrajina iniciovala vytvorenie monitorovacej skupiny EÚ na hraniciach s Poľskom, kde poľskí dopravcovia už viac ako dva týždne blokujú kľúčové kontrolné stanovištia. Ukrajinu zaujíma, či cez hranicu prúdi humanitárna pomoc a aj podmienky, v ktorých sa nachádzajú ukrajinskí vodiči.

Návrh poslali ako oficiálny list. Ukrajinská strana začala zvažovať aj evakuáciu ukrajinských vodičov.

„Navrhli sme množstvo kompromisov a poľská vláda aj Európska komisia o nich vedia. Ale dohodnúť sa na niečom je možné len vtedy, keď je chuť rokovať a nie len chuť blokovať hranice,“ povedal námestník ministra infraštruktúry Sergej Derkač.

(ukrainska pravda)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac