Môj osud je mocnejší ako moja vôľa. Vzory vojenskej a politickej kariéry cisára Napoleona

USA News - November 20, 2023 Foto: Profimedia.sk

Napoleon Bonaparte sa vo filme, ktorý sa premieta v našich kinách, objavuje na začiatku ešte ako generál v Egypte počas vojny s anglo-osmanskou koalíciou (1798 – 1801). Pred scénou kanonády proti pyramídam – čo je historický paškvil – číta list svojej manželke Jozefíne, v ktorom sa vyjadruje, že ide „po stopách Alexandra Veľkého a Gaia Júlia Caesara“, a musí obsadiť Egypt.

Existuje veľké množstvo prác, ktoré opisujú vojenské pôsobenie neskoršieho francúzskeho cisára, venujú sa však opisom taktiky, pohybom vojenských oddielov či diplomatickému géniu. Už menej publikácií sa snaží zachytiť zdroje inšpirácie tohto „korzického surovca“, jednou z nich je Napoleonova myseľ (Mind of Napoleon), ktorá vyšla v roku 1955 (reedícia 2016), a obsahuje jeho denníkové záznamy, listy a výroky.

Joaquin Phoenix v úlohe Napoleona spomenul dvoch vojvodcov minulosti, priamo počas egyptskej kampane. Na politickej úrovni nasledoval predovšetkým Caesara, počas vojny v Egypte bol vyhlásený za jedného z troch členov Konzulátu, ktorý nahradil skorumpované Direktórium. Od prvého konzula mohla jeho kariéra viesť jedine k hodnosti cisára.

Tu zohral kľúčovú rolu najmä minister zahraničia Charles-Maurice de Talleyrand, ktorého vo filme hrá Paul Rhys. Práve on si totiž uvedomoval, že napriek niekoľkým režimovým zmenám je republikánske Francúzsko v Európe výnimkou, a v diplomatických kruhoch nebude samozvaného generála nikto brať vážne, kým sa nenechá korunovať. Scéna, v ktorej Talleyrand presviedča Napoleona, aby sa stal kráľom, je mimoriadne výpovedná. Napoleon sa začne smiať pri predstave, že po úspešnom ukončení monarchie by mal vo Francúzsku opäť vládnuť kráľ. Pôsobí, akoby sa zastával revolučných ideálov, on však už vtedy mieril vyššie.

Európska tradícia však dovtedy poznala len jediného cisára, a to rímskeho. Napriek tomu, že Svätá ríša rímska už dávno predstavovala len formálnu úniu, nikto v Európe si neuzurpoval mocenské dedičstvo antiky.

Prvý cisár, ktorý nevládol Rimanom


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami