Návrh na zvýšenie miestnych daní v Košiciach nezískal podporu

KOŠICE – Mimoriadne mestské zastupiteľstvo v Košiciach diskutovalo o návrhu na zvýšenie miestnych daní na rok 2024. Argumentácia mesta bola zameraná na nedostatočnú podporu zo strany štátu, ktorá podľa mesta vytvára finančné ťažkosti. Na základe prognózy ministerstva financií majú Košice v budúcom roku dostať menej peňazí, než malo mesto pôvodne schválené v rozpočte na rok 2023.

Zastupiteľstvo Košice Mesto navrhlo zvýšiť sadzby miestnych daní na rok 2024. Foto: Mesto Košice

Mesto uvádza, že ak by štát nezasahoval do financovania slovenských samospráv, bolo by možné zostaviť rozpočet bez väčších problémov. Nové kompetencie miest, ktoré zvyšujú výdavky mesta, a štátom nariadené valorizácie miezd zamestnancov vo verejnej službe spôsobili od roku 2019 celkový finančný dopad viac ako 115 miliónov eur. Toto výrazne zaťažilo rozpočet mesta, ktoré muselo hľadať dodatočné finančné zdroje bez štátnych kompenzácií.

Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Foto: Mesto Košice

Mesto Košice odporučilo v rámci svojho návrhu zvýšiť sadzby miestnych daní na rok 2024 s cieľom vyrovnať rozpočet a zabezpečiť finančnú stabilitu mesta. Konkrétne návrh predstavoval zvýšenie sadzieb dane z pozemkov o 100 % s výnimkou určitých kategórií, ako sú orná pôda a lesné hospodárstva, kde navrhované zvýšenie bolo len 4 %. Pre rodinné domy a iné druhy stavieb bolo predložené zvýšenie o 40 % a 50 %, zatiaľ čo sadzby dane z bytov a nebytových priestorov mali stúpnuť o 50 %.

Výsledok hlasovania Foto: Lenka Dercová

Taktiež bolo navrhnuté zvýšenie príplatku za podlažie a dane za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje. Tieto zvýšenia mali priniesť do rozpočtu mesta výrazné dodatočné finančné prostriedky. Avšak na základe výsledkov hlasovania, kde boli za 10 poslanci, proti hlasovali 23 a hlasovania sa zdržali 3, návrh prijatý nebol.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok