Prímerie medzi Hamasom a Izraelom má získať deň navyše. Prepúšťanie rukojemníkov hnutím pokračuje

Po piatkovom prepustení prvých rukojemníkov hnutím Hamas sa dá predpokladať, že ide o dobrý začiatok. Dokonca sa hovorí o tom, že by prímerie medzi Hamasom a Izraelom mohlo trvať dlhšie než štyri dni. "Prepustenie je začiatok jedného procesu," konštatoval americký prezident Biden, pričom počas soboty, nedele a pondelka očakával oslobodenie ďalších osôb. A scenár sa už napĺňa.

Israel Palestinians Prepustenie Aseel al-Titi 24. novembra 2023 na základe štvordňovej dohody o prímerí medzi Izraelom a Hamasom. Foto: TASR/AP

Aj prvý víkendový deň by sa mal niesť v znamení prepúšťania. Militantné hnutie Hamas chce totiž ďalších rukojemníkov vymeniť za oslobodenie palestínskych väzňov z izraelských väzníc. Očakáva sa, že Katar, zohrávajúci úlohu hlavného vyjednávača, bude o presnom počte prepustených ešte počas dňa informovať. Išlo by tak už o druhú výmenu väzňov a rukojemníkov odkedy v piatok vstúpilo do platnosti štvordňové prímerie.

Podľa Bidena ide o výsledok tvrdej práce a rokovaní. Medzi 50 rukojemníkmi, ktorých by hnutie Hamas malo na základe dohody s Izraelom prepustiť, majú byť najmenej traja Američania, píšu agentúry s odvolaním sa na americkú vládu. Islamistické hnutie v piatok prepustilo prvú skupinu 24 osôb z približne 240 rukojemníkov, Američania však medzi nimi neboli. Izrael na oplátku prepustil 39 Palestínčanov.

Celkovo desať amerických občanov je vyhlásených za nezvestných. Nie je však známe, či všetkých zadržiava Hamas. Prepustenie zajatcov je súčasťou dohody o prímerí, ktorú uzavrel Izrael s hnutím Hamas. Počas štyroch dní sa plánuje oslobodenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom a približne 150 palestínskych väzňov, väčšinou žien a maloletých, z izraelských väzníc.

O už prepustených zajatcoch informuje aj portál timesofisrael.com. „Väčšina prepustených izraelských rukojemníkov vyzerá v dobrom fyzickom zdraví, niektorí sú „slabí, vyčerpaní,“ dodáva s tým, že 13 Izraelčanov ošetrili v samostatných nemocniciach.

Aseel al-Titi s čelenkou Hamasu na hlave sa po prepustení víta s priateľmi a rodinnými príslušníkmi v piatok v Balate. Foto: TASR/AP

Po piatku plnom zmiešaných emócií, keď Hamas v Gaze po 49 dňoch oslobodil 13 izraelských rukojemníkov – matiek a ich malých detí a starších žien, sa Izraelčania pripravujú na prepustenie druhej skupiny. Ako informuje portál, dohoda zahŕňa prepúšťanie denne zhruba tucta zajatcov. Z tohto dôvodu môže byť štvordňové prímerie potenciálne predĺžené, pravdepodobne o jeden deň.

Dobré správy o zdravotnom stave prepustených potvrdili aj nemocnice. Zdravotné centrum Schneider v Petah Tikva o štyroch deťoch a štyroch ženách, ktoré lieči, informovalo, že sú „v dobrom stave“. „Sú so svojimi rodinami v oddelenom priestore, ktorý je pre nich pripravený, obklopený lekárskymi, sociálnymi a psychologickými tímami,“ dodala nemocnica. Aj centrum Wolfson v Holone hovrí o stabilizovanom stave piatich prepustených zajatcov, s tým, že sú už so svojimi rodinami.

V rámci samostatnej dohody prepustilo Hamas v piatok 11 cudzích štátnych príslušníkov – 10 Thajčanov a jedného Filipínca – po tom, čo ich 7. októbra uniesli. Zástupca thajského veľvyslanca v Izraeli však zdôraznil, že i keď ich prepustenie z Gazy víta, netreba zabúdať, že ďalší sú stále v zajatí Hamasu. Podľa jeho slov sú prepustení v dobrom stave, liečia sa. Keď budú fyzicky a psychicky pripravení, vezmú ich domov. Krajina sa domnieva, že zadržiavaných je ešte približne 20 ľudí.

„V piatok večer Izrael dostal zoznam rukojemníkov, ktorí majú byť v sobotu prepustení,“ potvrdila kancelária premiéra Benjamina Netanjahua. Izraelskí bezpečnostní predstavitelia po preskúmaní tohto zoznamu informovali rodiny rukojemníkov.

Najnovší zoznam má podľa Kanálu 12 obsahovať až 13 mien a dobrou správou je, že má ísť o viac detí. Medzi Izraelčanmi, ktorých prepustili v piatok, boli totiž iba štyri. Hamas a ďalšie teroristické frakcie uniesli 7. októbra približne 240 ľudí vrátane asi 40 detí. Netanjahuova kancelária zároveň vyzvala médiá, aby konali obozretne a vyhýbali sa zverejňovaniu mien osôb predtým, ako sa vrátia do Izraela.

V sobotu krátko predpoludním média informovali, že podľa izraelského oficiálneho zdroja pre BBC a tlačovú agentúru AFP by malo byť prepustených 14 Izraelčanov. Izraelská väzenská správa podľa denníka Haarec dostala zoznam 42 Palestínčanov, mužov aj žien, ktorí majú byť v sobotu prepustení na základe podmienok dohody s Hamasom. Tá stanovuje, že za každého rukojemníka Hamasu prepustí Izrael z väzenia troch Palestínčanov.

Do Pásma Gazy medzitým v sobotu ráno dorazila z Egypta cez hraničný priechod Rafah ďalšia humanitárna pomoc. Išlo o štyri cisterny s palivom a ďalšie štyri so zemným plynom.

(tasr, afp)