Zelenskyj dekrétom prepustil štyroch generálov Národnej gardy

Zelenskyj dekrétom prepustil štyroch generálov Národnej gardy, najvyššie postaveným z nich je prvý zástupca veliteľa Volodymyr Kondraťuk.

386584127_3440953019488383_7213203185381910293_n Volodymyr Zelenskyj zdraví vojakov. Foto: Facebook

Ostatní traja sú Olexandr Nabok, Oleh Sachon a Mykola Mykolenko, všetci traja boli tiež zástupcami. S výnimkou Sachona boli všetci generáli vo funkcii už pred začiatkom invázie ruských síl na Ukrajinu.

Prezident dôvody týchto zmien vo vedení Národnej gardy oficiálne nevysvetlil. Len v júli pritom odvolal dovtedajšieho veliteľa gardy Jurija Lebiďa a na jeho miesto dosadil Olexandra Pivnenka.

Národná garda je polovojenská jednotka, ktorá spadá pod jurisdikciu ukrajinského ministerstva vnútra a zodpovedá predovšetkým za ochranu hraníc a vnútornú bezpečnosť. Obnovená bola v marci 2014 po anexii polostrova Krym Ruskom. Od začiatku ruskej invázie jej príslušníci bojujú na fronte spolu s vojakmi ukrajinskej armády.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac