Odvody Slovákom vytiahnu z peňaženiek opäť o čosi viac. Ako budú vyzerať v roku 2024

Priemysel: Stiebel Eltron v Poprade rozširuje výrobu, prácu si nájde 100 ¾udí Zamestnanci spoločnosti Stiebel Eltron v Poprade. Ilustračná foto: Adriána Hudecová / TASR

Minimálne odvody živnostníkov sa od januára budúceho roka prehupnú cez 300 eur. Pozostávajú z preddavkov do zdravotnej poisťovne a z odvodov do Sociálnej poisťovne, pričom v tomto roku za seba samostatne zárobkovo činná osoba, ktorej vznikla povinnosť platiť, uhrádza mesačne najmenej 285,49 eura. V tom nasledujúcom bude potrebné siahnuť hlbšie do vrecka a priplatiť si takmer 22 eur.

Celkovo pôjde o sumu 307,41 eura. Z toho 216,13 eura bude minimálnou platbou za sociálne poistenie. „Od 1. júla 2024, respektíve od 1. októbra v prípade podania daňového priznania za rok 2023 po 31. marci, bude povinne nemocensky a dôchodkovo poistená SZČO, ktorej hrubý príjem za rok 2023 bude vyšší ako 7 824 eur,“ píše vo svojom statuse exminister práce a expert na daňové poradenstvo Jozef Mihál.

Ide o 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu v roku 2024, ktorým je suma 652 eur. Odvody Sociálnej poisťovni nebude musieť platiť nikto, koho hrubé príjmy sa ocitnú pod spomínanou sumou. Skladajú sa z čiastkových poistení, ako nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie (starobné a invalidné poistenie), poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie a úrazové poistenie.

Minimálne odvody od roku 2019, keď boli vo výške 224,89 eura, tak do budúceho roka stúpnu o takmer 37 percent. Zvyšovali sa každým rokom, avšak aktuálny nárast je v rámci sledovaného obdobia medziročne najvyšším.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami