Ruskí vojaci na ukrajinskom fronte stále častejšie zvažujú dezerciu, vyplýva to z odpočúvaných telefonátov

Ruskí vojaci na ukrajinskom fronte stále častejšie zvažujú dezerciu, vyplýva z odpočúvaných telefonátov. Vojaci používajú kódové označenia „dvesto“ vo význame zabitých, „tristo“ s významom zranených, najnovšie pribudol kód „päťsto“, ktorý označuje tých, ktorí odmietajú bojovať.

Agentúra AP získala nahrávky, na ktorých ruskí vojaci volajú domov z bojísk v Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine.

Zachytávajú hlasy mužov, ktorí sa mobilizácii nevyhli alebo nemohli vyhnúť, zatiaľ čo iní verili, že je to vlastenecká povinnosť. Jeden pracoval na bitúnku, druhý v právnickej firme a tretí bol zadĺžený a neplatil účty. Ťažko povedať, o akú reprezentatívnu vzorku nálad v armáde ide, ale ich zúfalstvo zodpovedá nárastu počtu trestných stíhaní vojakov, ktorí odmietajú bojovať.

To, čo sa deje na Ukrajine, je „jednoducho genocída“, povedal v telefonáte jeden ruský vojak svojmu bratovi. „Ak toto svinstvo nezastavíme, čoskoro sami privedieme Ukrajincov do Kremľa.“

„Tu nie je žiadne ‚zomieranie hrdinskou smrťou‘, tu zomrieš ako zasraná dážďovka,“ povedal ďalší vojak. „Toto je len obrovské testovacie pole, kde si celý svet skúša svoje zbrane a meria si ko****. To je všetko,“ pokračoval.

Moskva oficiálne nevyhlásila ďalšiu vlnu mobilizácie, tá však stále hrozí. Úrady sa snažia presvedčiť Rusov, aby podpísali dobrovoľné zmluvy s armádou. Každoročné jesenné odvody tentokrát získali 130-tisíc mužov. Hoci Moskva tvrdí, že branci na Ukrajinu nepôjdu, po roku služby sa automaticky stávajú záložníkmi –⁠ hlavnými kandidátmi na mobilizáciu, dodáva AP.

(ap)