Ukrajine hrozí nedostatok tovarov počnúc soľou, tvrdí námestník ministra poľnohospodárstva

Ukrajine hrozí nedostatok tovarov počnúc soľou, tvrdí námestník ministra poľnohospodárstva Taras Vysockij. Nedostatok produktov hrozí podľa slov Vysockého nielen z dôvodu okupovanej ukrajinskej výroby.

Problémom je aj to, že predtým produkty do krajiny dovážali najmä v kontajneroch cez prístav v Odese, no teraz na Ukrajinu prúdia iba prostredníctvom ciest.

Tento spôsob dopravy však ohrozuje blokáda na poľsko-ukrajinských hraniciach a nestabilná situácia na slovensko-ukrajinských hraniciach.

Ohrozený je aj dovoz viacerých iných tovarov, ktoré u našich východných susedov nie sú produkované. Reč je napríklad o citrusových plodoch či banánoch, no otázna je aj dostupnosť morských plodov, keďže Ukrajina momentálne nemá prístup k moru za účelom lovu.

„A ak je Odesa alternatívou pre export, tak pre import takmer neexistuje, ibaže ísť po dlhšej a drahšej trase. A my, Ukrajinci, úprimne povedané, nie sme práve teraz najbohatší spotrebitelia. Preto nutnosť platiť ešte viac bude znamenať zníženie spotreby,“ dodáva námestník.

(unian)