Bild: USA a Nemecko sa snažia prinútiť Ukrajinu rokovať s Ruskom skrze obmedzovanie dodávok zbraní

USA a Nemecko sa snažia prinútiť Ukrajinu rokovať s Ruskom cez obmedzovanie dodávok zbraní, uviedol anonymný zdroj z nemeckej vlády. Dvaja hlavní dodávatelia vojenského materiálu plánujú dať Kyjevu toľko zbraní, aby to stačilo na udržanie frontu, ale nie na obnovu územnej celistvosti.

scholz, zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Foto: X

„Zelenskyj by si mal uvedomiť, že veci nemôžu takto pokračovať. Bez akejkoľvek vonkajšej požiadavky,“ uviedol zdroj pre nemecký denník Bild. „Mal by z vlastnej vôle osloviť národ a vysvetliť, že je potrebné začať rokovania.“

V prípade, že Kyjev a Moskva nebudú súhlasiť so začatím rokovaní, Berlín a Washington dúfajú, že sa frontová línia upevní a výsledkom bude zmrazený konflikt bez akýchkoľvek formálnych dohôd.

„Je to ako Minsk, len bez Minska,“ povedal zdroj s odkazom na minské dohody z rokov 2014 – 2015, ktorých cieľom bolo ukončiť vojnu v Donbase, namiesto toho však vyústili do statickej vojny na východe Ukrajiny.

Spojené štáty popreli tieto správy, mierové rokovania s Ruskom sú podľa predstaviteľov na rozhodnutí Kyjeva.

Volodymyr Zelenskyj tiež poprel, že by bol pod tlakom spojencov, aby začal mierové rokovania. „Nikto z našich partnerov na nás netlačí, aby sme si sadli s Ruskom, hovorili s ním a niečo mu dali,“ povedal Zelenskyj začiatkom novembra.

(bild)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac