Menšie firmy volajú po zvýšení hranice obratu pri DPH. Komu sa oplatí byť platiteľom a kto by mal spozornieť?

Untitled_Artwork 109 Ilustrácia.: Vlado Palša

Keď sa spomenie daň z pridanej hodnoty, známa skôr pod skratkou DPH, väčšine naskočí asociácia, ako sa niektoré známe firmy prostredníctvom depehačky na Slovensku nabalili. No a kým pár káuz štát úspešne odhalil a vyvodil dôsledky, iné sa doslova rozplynuli. Pre poctivých podnikateľov však ide o dôležitý inštitút, ktorý má svoje plusy aj mínusy. Onedlho sa bude v parlamente rozhodovať o tom, či sa zvýši minimálna hranica obratu pre povinnú registráciu na platenie tejto dane.

Poskočiť by tak mohla zo súčasných 49 790 eur na 75-tisíc eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý do parlamentu predložili poslanci opozičnej SaS, Marián Viskupič a Branislav Gröhling.

Súčasná legislatíva pritom pozná dva typy registrácie na platenie DPH, dobrovoľnú a povinnú. Na dobrovoľnú registráciu nie je právny nárok, povoľuje ju finančná správa na základe žiadosti daňového subjektu. No a povinne sa musí registrovať podnikateľ, ak za najviac 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov dosiahol obrat minimálne 49 790 eur.

Existujú však aj výnimky. Nie každé dodanie tovaru či služby sa totiž zahŕňa do obratu na DPH, napríklad niektoré služby fakturované do zahraničia alebo vybrané služby sú od nej oslobodené. Od povinnosti registrácie za platiteľa DPH sa od januára 2023 upustilo pre tie osoby, ktoré uskutočňujú oslobodené činnosti (finančné, poisťovacie služby alebo oslobodený prenájom nehnuteľnosti) a výlučne z týchto oslobodených činností dosiahnu obrat pre povinnú registráciu.

Niektorí vypínajú e-shopy

Ostatní však musia po prekročení hranice automaticky navštíviť daňový úrad a tam sa ako platitelia zaregistrovať. Nie každému sa to oplatí, čo dokazuje aj prax, a preto niektorí malí podnikatelia svoje obraty dôsledne sledujú a snažia sa hranicu nedosiahnuť. „Vypla som včera dočasne e-shop. Až do konca roka,“ napísala začiatkom novembra živnostníčka na svojom facebookovom profile. Vysvetľuje, že sa momentálne s obratom dostala tesne pod hranicu, keď by musela začať účtovať DPH.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami