Hamas údajne porušil prímerie, strany sa obviňujú navzájom

Hamas údajne odpálil tri bomby na severe Pásma Gazy, podľa izraelskej armády je niekoľko vojakov ľahko zranených. Izrael tvrdí, že „boli porušené dohody o prímerí“, Hamas obvinil Tel Aviv, že prímerie porušil ako prvý.

izrael Izraelské tanky sa pohybujú neďaleko hranice Izraela s Gazou 11. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda (IDF) tvrdí, že pri jednom z incidentov viedli militanti streľbu aj na jednotky, ktoré paľbu opätovali. „V oboch prípadoch sa jednotky nachádzali v rámci dohodnutých línií prímeria,“ dodali ozbrojené sily v stanovisku.

Hovorca vojenského krídla Hamasu tvrdí, že jeho bojovníci reagovali na „jasné porušenie“ prímeria zo strany IDF v severnej časti enklávy, ktoré vyústilo do konfliktu. Žiadne ďalšie podrobnosti neuvádza.

Hamas tvrdí, že je „odhodlaný dodržiavať prímerie, pokiaľ ho bude dodržiavať nepriateľ“. Zároveň vyzýva sprostredkovateľov, aby „tlačili na okupačnú vládu (Izrael), aby dodržiavala všetky podmienky prímeria na zemi a vo vzduchu“.

Minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir vo svojom vyhlásení naliehal na premiéra Netanjahua, aby dosah incidentu „neobmedzoval“, ale aby rozpútal izraelskú reakciu a „nariadil ozbrojeným silám, aby pokračovali v silovom potláčaní Hamasu“.

„Nemôžeme čakať, kým pozabíjajú našich bojovníkov,“ napísal minister.

Podľa analytikov televíznych správ je však nepravdepodobné, že by Jeruzalem pre tento incident upustil od dohody.

Prímerie medzi Izraelom a Hamasom platí od minulého piatka a je prvou prestávkou vo vojne, ktorá trvá už viac ako sedem týždňov. Platnosť tohto prímeria sa mala skončiť v utorok ráno, ale sprostredkovateľom sa podarilo vyrokovať predĺženie platnosti dohody o ďalšie dva dni.

(times of israel, tasr)