Napoleon: Napriek veľkolepej výprave filmu chýba dramatický oblúk

Napoleon bol geniálny vojenský stratég  a úspešný politik. Držal Európu v šachu a tá ho napokon spoločnou silou zničila. A čo sa dá od nového filmu Ridleyho Scotta venovanému tejto osobnosti očakávať? Skvelé bojové scény! 

Napoleon. Reprofoto YouTube Napoleon. Reprofoto YouTube

Ridley Scott nenakrútil zlý film. Jeho režisérska bravúra je legendárna a Napoleon je jej dôkazom. Pokiaľ máte radi Gladiátora alebo Kráľovstvo nebeské, viete, čo máte čakať. (Hoci oba spomínané filmy mali  zaujímavejší filozofický oblúk). Možno je dobré pripomenúť, že tento veterán má 86 rokov.

Jeho posledná epopej  (minimálne vo verzii pre kiná) sa akoby nevedela rozhodnúť, čím chce byť. Poznávame Napoleona ako ambiciózneho vojaka, dokonca vidíme jeho  neistotu a nervozitu, sledujeme jeho politický vzostup a najvýznamnejšie bitky. Zároveň je film torzovitým ľúbostným románom medzi ním a Jozefínou, ktorému však úplne nerozumieme. V poslednej tretine filmu sa tento motív vytráca a znova sa mení charakter diela. Traduje sa, že Scott má so ženskými postavami vo svojich filmoch problém. Je to pravda.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami