Na väčšine Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje

Na väčšine Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje, na východe treba počítať so snežením a na horách s vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstrahy druhého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platia pre väčšinu Košického kraja a okres Vranov nad Topľou v Prešovskom kraji.

Výstrahy prvého stupňa platia pre Žilinský, Banskobystrický a Prešovský kraj a niektoré okresy Trenčianskeho kraja. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ pripomínajú meteorológovia.

So snežením treba naďalej počítať v Prešovskom a Košickom kraji, kde platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Napadnúť tam môže 15 – 20 centimetrov nového snehu, na niektorých miestach do 30 centimetrov.

Silnejší vietor na horách môže prevládať naďalej v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 – 135 kilometrov za hodinu, v priemere 70 – 85 kilometrov za hodinu, čo je víchrica.

(tasr)