Trestné oznámenie ministra vnútra zrejme neprejde. Problémom je samotný zákon

Ochranu oznamovateľa pre čurillovcov vníma nová vládna moc negatívne. Dokonca do takej miery, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podal trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s udelením ochrany týmto ľuďom. Tú však neudeľuje samotný Úrad pre ochranu oznamovateľov, ale prokurátor. V tomto prípade zrejme minister s trestným oznámením neuspeje, lebo formálne nikto nič neporušil. A práve formálnosť udeľovania ochrany je problém.

Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

Čurillovcom sa ochrana poskytla potom, ako krátko pred výmenou vlády išiel každý z nich jednotlivo nahlásiť trestnú činnosť z pozície svedka, hoci ju predtým sami vyšetrovali. Ochranu poskytol Úrad špeciálnej prokuratúry a pri viacerých obvinených policajtoch konkrétne prokurátor Matúš Harkabus. Ten, podľa vlastných slov, skúmal iba formálne splnenie podmienok na udelenie ochrany, a to podanie žiadosti o ochranu a oznámenie trestnej činnosti. Práve to je kameň úrazu celého inštitútu poskytnutia ochrany.

Obvinení policajti išli v rovnakom čase, ale zároveň každý jednotlivo, nahlásiť páchanie trestnej činnosti, ktorú sami vyšetrovali, čo pôsobí pochybne. Samotný proces však neposkytuje možnosti na preskúmanie, či bol na ich špeciálnu ochranu dôvod. Rozhodnutie vždy závisí iba od posúdenia prokurátora a jeho subjektívneho vnímania závažnosti oznámených skutočností.

Ján Čurilla. Foto: reprofoto Noviny.sk

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami