Regulačný úrad rozhodol o výraznom zvýšení cien plynu. Ak nezasiahne vláda, domácnosti si priplatia

Vládny kabinet sa po vymenovaní a prevzatí agendy zišiel na prvej schôdzi Denisa Saková. Foto: Martin Baumann/TASR

V utorok prehrmeli Slovenskom dlhoočakávané informácie o cenách plynu. Na základe cenových rozhodnutí, ktoré vydáva Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), by mali regulované ceny poskočiť v budúcom roku dokonca až na dvojnásobok. Mnohé domácnosti by pritom takéto zdražovanie dostalo do náročnej situácie.

Úrad už koncom októbra oznámil, že určí regulované ceny energií a vody na rok 2024 v zmysle platnej legislatívy v závere tohto roka. Robí tak vždy po riadnom ukončení cenových konaní, ktoré realizuje od začiatku novembra. „Využije pritom všetky svoje regulačné nástroje, aby boli tieto regulované ceny čo možno najnižšie,“ avizoval hovorca úradu Radoslav Igaz s tým, že elektrina a plyn by mali byť v budúcom roku podľa odhadov dokonca lacnejšie.

Upozornil však, že finálne ceny energií pre odberateľov v budúcom roku budú závisieť od prijatia vládnych opatrení. „ÚRSO je v tomto smere pripravené na efektívnu spoluprácu s vládou Slovenskej republiky v medziach svojich zákonných kompetencií nezávislého regulátora,“ priblížil Igaz.

Rokovali a nevyrokovali?

Takáto kooperácia však vyznieva zvláštne. Vydanie cenových rozhodnutí úradom totiž skritizoval rezort hospodárstva pod vedením novej ministerky Denisy Sakovej (Hlas). To, že úrad nečakal na definitívne rozhodnutie vlády, bude mať pravdepodobne aj dohru. Šéfka rezortu sa totiž vyjadrila, že jeho fungovanie „bude musieť prehodnotiť“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami