Izraelská armáda v Pásme Gazy smrteľne postrelila troch Palestínčanov, ktorí porušili prímerie

Izraelská armáda v Pásme Gazy smrteľne postrelila troch ozbrojených Palestínčanov, ktorí porušili dohodnuté prímerie a ohrozovali izraelských vojakov.

Na severe pobrežnej palestínskej enklávy boli nájdení dvaja mŕtvi a jedna zranená osoba. Podľa tvrdení očitých svedkov boli neozbrojení, doplnila DPA s tým, že tieto informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

K prestrelkám medzi izraelskou armádou a palestínskymi ozbrojencami došlo na severe Pásma Gazy aj v utorok. Zo zodpovednosti za túto eskaláciu, ku ktorej došlo v čase prímeria, sa navzájom obviňovali Izrael a palestínski radikáli.

Prímerie, ktoré platí od minulého piatka, má trvať do štvrtka rána. V uplynulých hodinách prebiehali intenzívne rokovania o ďalšom predĺžení prímeria, ktorých sprostredkovateľmi sú Katar a Egypt.

Zdroj palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v stredu, niekoľko hodín pred vypršaním prímeria, uviedol, že hnutie nie je spokojné s izraelskými návrhmi na ďalšie predĺženie zastavenia paľby.

„To, čo sa v diskusiách navrhuje, nie je najlepšie,“ povedal zdroj pre agentúru AFP a dodal, že rozhovory sa zamerali na predĺženie o „dva alebo viac“ dní, počas ktorých by dochádzalo k každodenným výmenám rukojemníkov unesených Hamasom z Izraela za palestínskych väzňov zadržiavaných v Izraeli a pokračovalo by sa aj v dodávkach humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac