Šéf diplomacie USA opäť pricestoval do Izraela, stretne sa zrejme aj s prezidentom Abbásom

Šéf diplomacie USA opäť pricestoval do Izraela, stretne sa zrejme aj s prezidentom Abbásom. S izraelskými lídrami má prediskutovať možnosti predĺženia dočasného prímeria medzi Izraelom a Hamasom a zvýšenie objemu humanitárnej pomoci smerujúcej do Pásma Gazy.

Očakáva sa, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý podniká už svoju tretiu cestu do regiónu od útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, navštívi aj okupovaný západný breh Jordánu, kde sa pravdepodobne stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Blinken v stredu po rokovaniach v Bruseli pred novinármi vyhlásil, že na rokovaniach na Blízkom východe chce vyvinúť úsilie, ktorého výsledkom bude predĺženie prímeria, prepustenie ďalších rukojemníkov a zvýšenie objemu humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy.

Prímerie, ktoré platí od minulého piatka, prinieslo do Pásma Gazy prvú prestávku po siedmich týždňov, počas ktorých Izrael toto územie intenzívne ostreľoval. Šlo o reakciu na prienik kománd ozbrojencov Hamasu na územie južného Izraela, kde zabili približne 1200 ľudí a zajali 240 rukojemníkov.

Zdravotnícke úrady v Gaze uviedli, že intenzívne bojové operácie izraelskej armády si v tejto husto osídlenej palestínskej enkláve doteraz vyžiadali životy viac ako 15-tisíc ľudí. Asi 40 percent obetí sú údajne deti.

(tasr)