Napätie medzi pravoslávnymi cirkvami na Ukrajine stúpa. Kto z toho ťaží?

Vzťahy medzi pravoslávnymi cirkvami pôsobiacimi na Ukrajine sú napäté dlhodobo. Hlbšie pochopenie situácie si vyžaduje audiovizuálny filter s názvom politizácia náboženského života, ktorá je príznačná pre pravoslávne cirkvi nielen na Ukrajine. K častým konfliktom v súčasnosti dochádza medzi národne orientovanou Pravoslávnou cirkvou Ukrajiny (PCU) a Ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC) s pôvodnými väzbami na Moskovský patriarchát. Známym jablkom sváru je rozšírené tvrdenie, že nejde len o pôvodné, ale stále pretrvávajúce väzby, čo druhá strana v zásade popiera.

Veriaci v pravoslávnom kostole v Buči na Ukrajine. Zdroj: Profimedia.sk Veriaci v pravoslávnom kostole v Buči na Ukrajine. Zdroj: Profimedia.sk

Ako to už pri konfliktoch býva, každý šíri svoju vlastnú verziu príbehu. Príkladom je aj nedávny incident v ukrajinskom meste Čerkasy, kde zmena vlastníka farnosti neprebehla „s kostolným poriadkom“. Verzia pôvodného vlastníka, Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, hovorí o ozbrojených útočníkoch v uniformách, ktorí sa spolu s políciou a zástupcami Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny snažili zmocniť tamojšieho chrámu Narodenia Bohorodičky.

Pri incidente došlo k fyzickým útokom na prítomných veriacich i duchovných UPC s následkom zlomenín a iných poranení, ktoré si mali vyžiadať lekárske ošetrenie i hospitalizáciu. Útočníci mali prítomným zhabať a zničiť mobilné telefóny, ktorými si incident nahrávali a následne mali zablokovať aj prístup k hospitalizovaným obetiam útokov. Tak znie verzia UPC.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.