Organizátori Tour de France zverejnili trasy úvodných etáp na rok 2025

Organizátori prestížnych cyklistických etapových pretekov Tour de France zverejnili detaily o úvodných troch etapách podujatia na rok 2025. Cyklisti započnú trojtýždňovú púť z francúzskeho mesta Lille, pričom prvá etapa bude merať 185 kilometrov a bude mať dojazd vhodný pre šprintérov.

Druhá etapa dlhá 209 km z Lauwin-Planque vyvrcholí po kilometrovom stúpaní v Boulogne-sur-Mer, ktoré v roku 2012 ovládol slovenský cyklista Peter Sagan. Tretia etapa sa začne vo Valenciennes a jej cieľ bude po 172 km v Dunkerque, štvrtá povedie z Amiens do bližšie neurčenej lokality. Kompletný program etáp zverejnia Francúzi až v októbri 2024.

V minulosti pridelili organizátori začiatok pretekov Tour de France mestu Lille aj v rokoch 1960 a 1994. Keďže sa táto lokalita nachádza v blízkosti hraníc s Holandskom a neďaleko je aj slávne mestečko Roubaix, očakávalo sa, že Francúzi do programu zaradia aj úseky s dlažobnými kockami, takzvanými mačacími hlavami. Opak je však pravdou a jazdci sa náročným úsekom vyhnú.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac