Napriek snahe získať späť rukojemníkov vyhlasuje Izrael niektorých nezvestných za mŕtvych

Napriek snahe získať späť rukojemníkov vyhlasuje Izrael niektorých nezvestných za mŕtvych. Lekársky výbor skúma videozáznamy zo 7. októbra, keď militanti z hnutia Hamas zaútočili na Izrael, aby zistil známky smrteľných zranení medzi unesenými, a porovnáva svedectvá rukojemníkov oslobodených počas nedávneho prímeria v Gaze.

Uvedený spôsob vyšetrovania môže údajne stačiť na vyhlásenie, že rukojemník zomrel, aj keď to žiaden lekár nad jeho telom oficiálne nekonštatoval, uviedla Hagar Mizrahiová, úradníčka ministerstva zdravotníctva, ktorá vedie komisiu vytvorenú v reakcii na krízu, ktorá trvá už tretí mesiac.

Mizrahiová uviedla, že jej výbor sa zaoberá „túžbou rodín blízkych unesených do Gazy vedieť čo najviac“.

Vyhlasovanie rukojemníkov za mŕtvych na základe nahrávok a svedectiev má podľa Mizrahiovej aj náboženské dôvody, pretože židovské zákony bránia vdove znovu sa vydať, ak smrť jej manžela oficiálne neuznali úrady.

V rámci uvedeného postupu však už došlo aj k omylu, keď v prípade Emily Handovej, ktorá sa stratila 7. októbra, jej otca informovali, že dievča bolo zabité. V skutočnosti ho zajali ako rukojemníčku a bolo oslobodené v rámci prímeria.

(reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac